kazao da je policija položila veliki ispit

Abazović: Bilo naoružavanja na Cetinju, pokušaj da se Crna Gora trajno destabilizuje, sa elementima disolucije

"Učinili smo sve da budemo suzdržani, a sukobi su počeli kada je gospodin Veljović pokušao nasilno da probije kordon policije", kazao je potpredsjednik Vlade

156037 pregleda 800 reakcija 468 komentar(a)
Abazović, Foto: TV Vijesti
Abazović, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 05.09.2021. 20:12h

Potpredsjednik Vlade i koordinator bezbjednosnih službi Dritan Abazović kazao je da je najvažnije da se nakon protesta na Cetinju u Crnoj Gori sačuvao mir i ustavni poredak.

Ocijenio je da je policija položila veliki ispit i da "nikada profesionalnija akcija nije sprovedena."

"Srazmjerno onome što je bio rizik, sve je završeno na najbolji način", kazao je Abazović u Vijestima u pola sedam.

Rekao je kako je put ka građanskom društvu trnovit. "Moraćemo svi da se više posvetimo dijalogu i pomirenju. Nema nijedna strana ništa posebno da slavi, i moramo mijenjati matrice svojeg ponašanja".

Na pitanje imaju li informacije ko stoji iza protesta, Abazović je kazao da se vode operativni podaci prema više lica, uključujući i uhapšenog savjetnika predsjednika i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića.

"Učinili smo sve da budemo suzdržani, a sukobi su počeli kada je gospodin Veljović pokušao nasilno da probije kordon policije i uspostavi komandu, po njegovoj procjeni, kod određenih službenika Uprave policije. U tom momentu je bačen suzavac i dotad policija nije imala nikakve želje i volje da se na bilo koji način suprotstavlja građanima".

Abazović se izvinio svima koji su bili na meti suzavca. "Bilo kakav terorizma i ekstremizma, i pokušaj napada na službena lica, neće biti tolerisan", dodao je on.

Abazović je u Vijestima u pola sedam predstavio i fotografiju jednog od učesnika protesta sa molotovljevim koktelom.

Kabinet premijera je jutros saopštio da je na policiju bačen molotovljev koktel, što su iz opozicije demantovali.

"Postoji fotografija, može da se utvrdi i vrijeme kada se to desilo, međutim sukobi su počeli kada je Veljović napravio krivično djelo", rekao je Abazović.

Cetinje molotovljev koktel
foto: TV Vijesti

Podsjetio je i da je sa Veljovićem bio i poslanik DPS-a Miloš Nikolić.

"Znamo da je poslanički klub DPS-a bio tamo, da je podstrekivanje na protest koji nije bio prijavljen rađeno od strane DPS-a, da je tamo bio predsjednik države i glavni specijalni tužilac. Svi oni na neki način snose odgovornost za ono što se desilo, a istrage i operativni podaci će govoriti o drugim segmentima".

Smatra da bi se, da nije bilo ustoličenja Joanikija na Cetinju, država vjerovatno uvela u anarhiju i ostvario "tamni scenario koji su priželjkivale kriminalne grupe bliske DPS-u i vjerovatno dio ljudi van Crne Gore".

Kazao je kako je "paradoksalno i tužno" da Osnovno ili Specijalno državno tužilaštvo "nema intervenciju na blokade u Cetinju". Podsjetio je na blokadu u Tuzima kada je pokrenut istog dana postupak protiv predsjednika tamošnje opštine.

"Mislim da je sada nekim kolegama koji kritikuju sektor bezbjednosti, a predstavljaju parlamentarnu većinu, javno kakvu su 'medveđu uslugu' napravili Crnoj Gori kada nisu dozvolili promjene u Tužilačkom savjetu", rekao je Abazović.

Povodom tvrdnji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je u jednom trenutku tokom protekle noći bilo planirano da ustoličenje bude odloženo, kazao je da Vučić "vjerovatno može da kaže šta se dešava u njegovoj državi i vladi."

"Mi smo željeli da sprovodimo zakon i uspjeli smo u tome, to je bila naša obaveza. Da li je bilo različitih scenarija u smislu operativno-taktičkog djelovanja - jeste i to je sasvim normalno", istakao je

Na pitanje da li DF misli na njega, ministra Sekulovića ili direktora policije Brđanina kada pominje "pokušaj državnog udara" i da li je bio za odlaganje ustoličenja, Abazović je kazao da je bio za sprovođenje Ustava.

"Nisam bio na sastanku kod premijera jer sam bio u svom kabinetu sa menadžmentom policije i ministrom unutrašnjih poslova", rekao je Abazović.

Naglasio je da nije bio za odlaganje ustoličenja, već da je tražio jasne garancije da se to može sprovesti na način na koji je to urađeno.

Abazović je kazao da je određivanje zadržavanja do 72 sata Veljoviću jedina ispravna odluka Tužilaštva. "Hvala što nismo ponovo iznenađeni neprijatno", kazao je on.

Povodom izjave predsjednika Đukanovića, da su današnja zvona nakon ustoličenja zapravo bila zvona "upokojenja misiji SPC i cetinjske Mitropolije u crnogorskom prijestonom gradu", Abazović je kazao da je danas "upokojen njegov kriminalni karakter".

"DPS je, od faktora mira i stabilnosti, sada i za međunarodnu zajednicu postao grupacija koju, osim što ih prati kriminalni bekgraund, sada prati i ekstremizam sa elementima terorizma. Zašto kažem elementima terorizma, zato što je primjetno da su se određena lica naoružavala na Cetinju", kazao je Abazović, dodavši da policija istražuje te informacije.

"Oni su se nekako isturili kao inicijatori koji su najviše zalagali za scenario koji je trebalo da ima fatalne posljedice. To je bio pokušaj da se Crna Gora uvede u trajnu destabilizaciju i sa elementima disolucije. Tu komponentu svako odgovoran, ako postoji u Tužilaštvu, ne smije da zanemari".