URA za nestranačku Vladu, Demokrate prihvataju i da potpredsjednici budu iz NVO sektora

Gosti u studiju bili su Momo Koprivica - potpredsjednik Demokratske Crne Gore i Miloš Konatar - potpredsjednik Građanskog pokreta URA

97386 pregleda 260 reakcija 259 komentar(a)
Emisija "Načisto", Foto: TV Vijesti
Emisija "Načisto", Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 23.09.2021. 22:18h

Građanski pokret URA prihvatiće dijalog o rekonstrukciji Vlade ukoliko ona ne predviđa ulazak političara u najviši organ izvršne vlasti, dok je za Demokratsku Crnu Goru prihvatljivo i da tri potpredsjednika Vlade budu iz nevladinog sektora, ukoliko iz nje "izađu svi stranački" predstavnici.

To je poručeno tokom večerašnjeg TV duela u emisiji Načisto, čiji gosti su bili potpredsjednici Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA - Momo Koprivica i Miloš Konatar.

Tok emisije:

21.50 Konatar je, u završnom obraćanju, rekao da zajednički cilj aktuelne generacije političara treba da bude učlanjenje Crne Gore u Evropsku uniju.

"Ubijeđen sam da ova Vlada može da dovede Crnu Goru na prag EU", kazao je on.

Koprivica je kazao da su za dogovor i smanjenje tenzija, kao i unaprjeđenje djelovanja svih grana vlasti.

"Moramo obezbijediti političku stabilnost i zato smo se založili za određene modele unaprjeđenja djelovanja izvršne vlasti", kazao je potpredsjednik Demokrata.

21.45 Eventualni ulazak političkih predstavnika manjinskih naroda u Vladu zavisi od njihove procjene sopstvenih političkih interesa, ali i od iskrenosti poziva predstavnika vlasti, kazao je Koprivica.

21.35 Konatar je, govoreći o prioritetima u radu vlasti, podsjetio da je bilo potrebno tri, četiri mjeseca da se skine imunitet poslaniku DPS-a Petru Ivanoviću.

"Je li nešto kriva Vlada za to? I sad kad je imunitet skinut, Tužilaštvo se pravi mrtvo. Ako neko ne vidi da je prioritet da se uhvatimo u koštac sa kriminalom i korupcijom, i da koliko je 'juče' kompletiramo Tužilački savjet, a ne da pričamo o rekonstrukciji, nikakav nije problem".

Potpredsjednik Ure je kazao kako smatra da jedan član Tužilačkog savjeta, od njih 11, ne može biti kočnica da se to tijelo kompletira.

Koprivica je rekao da ne spore stručnost i druge kvalitete Nikole Bulatovića, kao kandidata, već da žele da depolitizuju institucije. "On je bio predsjednik komisije određene partije, ima vezu sa DF-om koju vi ne sporite..."

21.24 Koprivica je kazao da je na Cetinju bio na ispitu državno-pravni poredak.

"Postaviti barikadu znači kazati - država je dovde, a ovdje nije".

Rekao je da se mora obezbijediti sekularnost države, odnosno da postoji identičan odnos prema svim vjerskim zajednicama. "Neophodno je da sve zajednice uvažavaju svoja ustavna prava".

Upitao je o čija se prava mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ogriješio da bi bilo onemogućeno njegovo pravo da bude ustoličen na Cetinju.

21.17 Konatar je kazao da ne može zamisliti da "određeni ljudi" koji su nazivali premijera i ministra finansija u aktuelnoj Vladi članovima organizovane kriminalne grupe, sa ciljem šverca cigareta, sad mogu "mrtvi 'ladni da budu dio te Vlade".

"Takav koncept je za nas neprihvatljiv", naglasio je potpredsjednik Ure.

21.10 Ako se govori o nestranačkoj Vladi, onda treba da iz nje "izađu svi stranački", naglasio je Koprivica.

21.05 Potpredsjednik Demokrata je istakao da dogovor sa DF-om nije ideološki, već tehnički.

Kazao je da se niko od predstavnika međunarodne zajednice nije na "neprimjeren način" miješao u ono što je pitanje eventualne rekonstrukcije Vlade.

20.58 Konatar je pojasnio da je ekspertska Vlada nije bio hir, već rješenje da bi se premostile razlike između konstituenata vlasti.

20.54 Koprivica je rekao da je neophodno utvrditi kriterijum za rekonstrukciju Vlade.

"Ako neko misli da ćemo tražiti kriterijum koji bi doveo mene, mog kolegu, druga, do političkih funkcija, nećemo. Nama nije cilj da neko od nas uđe u tu Vladu."

"Ako su saglasne kolege, koje potenciraju ekspertski karakter Vlade, da sva tri potpredsjednika budu iz NVO sektora, mi odmah pristajemo", kazao je Koprivica.

20.50 Koprivica je kazao da nema ništa protiv da Vesna Bratić ostane ministarka u Vladi, ali da bi možda trebalo da se izvrši određena prekompozicija kada je u pitanju resor na čijem je ona čelu.

Naglasio je da "skandalozno rješenje" o imenovanju nove direktorice Filmskog centra ne treba da ostane na snazi. "Crna Gora ima dovoljno kadra da ne dovodimo ljude sa strane", rekao je Koprivica.

20.46 Koprivica je rekao kako smatra da neke kadrovske promjene nisu izvršene kako bi trebalo.

"Nisam zadovoljan što je danas na čelu Uprave za saobraćaj Savo Parača, poznat po netransparentnom radu i nedomaćinskom odnosu prema državnim resursima. Nisam zadovoljan što je na funkciji još, ili tek treba da bude razriješen ovih dana, gospodin Divanović. Nisam zadovoljan netransparentnošću u pojedinim oblastima... Neki se ugovori, kao što su bušotine u moru kriju, nisu naplaćeni penali, a mogli su, pa je možda propušteno nekoliko desetina miliona..."

Rekao je da u Demokratama nisu zadovoljni i nekim rješenjima u policiji.

20.44 Nijedan ministar ne može biti izuzet od odgovornosti i ideja o rekonstrukciji Vlade ne znači da svi aktuelni ministri moraju da ostanu, kazao je Koprivica.

Neophodno je i da premijer iznese svoj sud kao neko ko je odgovoran za rad Vlade, naglasio je.

20.42 Priča oko rekonstrukcije Vlade nije povezana sa pitanjem povjerenja Vladi, naglasio je Konatar.

"Ako se ne dogovorimo oko rekonstrukcije, ova Vlada nastavlja da radi svoj posao".

20.38 Potpredsjednik Ure je rekao da ne podržava imenovanje nove direktorice Filmskog centra, ali i dodao da je ministarka Vesna Bratić uradila određene dobre stvari.

20.34 Konatar je ponovio da neće biti rekonstrukcije Vlade, a da političari budu njen dio.

"Premijer je rekao da će razmatrati predlog iza kojeg stane 41 poslanik. Ja vam kažem večeras da predlog za rekonstrukciju u kojoj ćemo napraviti neki 'hibrid' nema podršku GP URA".

Ako svi ostanu pri stavu da žele političare u Vladi, to nije problem, ali jeste novi politički momenat, kazao je Konatar.

"Ja u ovom trenutku razmišljam kako da donesemo Zakon o porijeklu imovine, kako da se izabere Tužilački savjet..."

20.29 Koprivica je kazao "nije bilo nijedne riječi" o raspodjeli resora, te da to treba da bude stvar dogovora parlamentarne većine i premijera i da na bazi tog dogovora treba da se dogovore kriterijumi.

Kazao je, na pitanje da li sebe vidi kao ministra pravde, da "nema strast" prema funkcijama, već da mu je prioritet borba protiv kriminala i nepravde. "Mogu se protiv toga boriti i kao građanin. Ja ću biti borac za pravdu".

20.24 Koprivica je kazao da je nedavno saopštenje premijera Krivokapića korak naprijed ka rješavanju otvorenih pitanja i da je predsjednik Vlade pokazao da je za njega prihvatljiva ideja da se uspostavi što bliži odnos između parlamentarne većine i Vlade.

"Potencira se kao osnov sporazum tri nosioca pobjedničkih lista iz septembra 2020. i mi od toga ne odstupamo ni milimetra".

20.18 Konatar je istakao kako je uvjeren da su građani glasali za promjene, a ne da se priča o foteljama i koliko koja partija treba da ima funkcija.

"Model ekspertske Vlade je omogućio smjenu DPS-a", kazao je on, dodavši da se može razgovarati o rekonstrukciji, ali da se sačuva suština - da Vlada ostane ekspertska i nestranačka.

Konatar je kazao da su trenutno daleko od podrške 41 poslanika za rekonstrukciju Vlade na način kako je to predloženo sporazumom Demokrata i DF-a.

"Ukoliko dođe do novog momenta, da svi konstituenti većine, pa i premijer, žele političare u Vladi, onda to više nije ekspertska, već politička, stranačka Vlada. To je nova Vlada o kojoj moramo da se dogovaramo i sjednemo za sto".

20.15 Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar je kazao "niko od nas neće uraditi ništa" da iznevjeri građane koji su glasali za aktuelnu vlast na parlamentarnim izborima.

Kazao je da je dobro da ima manje tenzija na političkoj sceni i približavanje političkih subjekata kao što su Demokrate i DF, te da će olakšati komunikaciju svima to ako što više subjekata ima saglasnost oko ključnih pitanja.

Istakao je da je potrebno pojasniti šta predstavlja termin "rekonstrukcija Vlade".

"Priča o rekonstrukciji je kod određenih u parlamentarnoj većini počela 5. decembra. Ljudi nisu sjeli u Vladu i preuzeli funkcije, a više od polovine parlamentarne većine je počelo da priča o rekonstrukciji i stavlja klipove u točkove Vladi."

20.12 Na pitanje zašto na sastanak sa Demokratskim frontom nije pozvan Građanski pokret URA, Koprivica tvrdi da nisu željeli da isključe tu, niti bilo koju partiju.

"Zaključak sa sastanka parlamentarne većine je bio da se veliki subjekti koji su imali razlike i trzavice u odnosima, dogovore oko otvorenih pitanja. Nismo se dogovarali oko ideoloških polazišta i vrednosnih sudova, nego oko onoga što smo zajedno uradili sa Urom, SNP-om i drugim partijama".

20.08 Koprivica je, govoreći o eventualnom povećanju broja resora u Vladi, rekao da je Ministarstvo prosvjete, nauke kulture i sporta vjerovatno obiman i preglomazan resor koji se može podijeliti, jer se radi o ozbiljnim pitanjima.

Kazao je da postoji i određen broj drugih resora u kojima se može izvršiti prekompozicija. Svaki resor treba da bude efikasan i da ne usporava reforme, dodao je on.

20.05 Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica kazao je da su se od početka zalagali za rekonstrukciju, a ne za rušenje Vlade na čelu sa Zdravkom Krivokapićem.

"Treba da pomognemo Vladi, da pokažemo ozbiljnost u vođenju javnih poslova", kazao je on. Rekao je da bi eventualna rekonstrukcija prije svega doprinijela ostvarivanju tri cilja - političke stabilnosti, jačanju kapaciteta i održavanju izbora tek 2024. godine, odnosno obezbjeđivanju punog mandata aktuelnoj Vladi.

20.02 Voditelj emisije "Načisto" Petar Komnenić kazao je da je u večerašnju emisiju bio pozvan i Demokratski front, ali da iz tog političkog saveza i dalje bojkotuju TV Vijesti.

Bonus video: