Injac: Kompromisom do dogovora o važnim pitanjima, bez toga neke procese nećemo moći da sprovodimo

Gost Petra Komnenića u emisiji Načisto bila je Olivera Injac, ministarka odbrane Crne Gore

25942 pregleda 68 komentar(a)
Foto: Dušan Cicmil
Foto: Dušan Cicmil
Ažurirano: 28.10.2021. 22:18h
Završeno
21:54h

Injac je kazala da je jedina budućnost Crne Gore u demokratskom i prosperitetnom društvu.

"Želim da poručim građanima u ime Vlade da radimo da neke reforme, da blagostanje donesemo u Crnoj Gori. Kratak je period, treba vrijeme da se za određene stvari dobiju rezultati. Molim konstituente vlasti da nađu kompromise da se dogovore o važnim pitanjima kao što su Tužilački savjet, imenovanja, jačanje pravosudnog i tužilačkog sistema... Bez toga ne vidim da ćemo neke procese moći da sprovodimo".

Ona je kazala da bezbjednosno stanje u zemlji "nije alarmantno".

Olivera Injac
foto: TV Vijesti

Poručila je da demokratizacija sektora reforme i njihova puna implementacija mora biti prioritet ove vlasti.

Navela je i da je problematična uvezanost obavještajno-bezbjednosnog sektora sa određenim moćnicima.

"Želim da unaprijedim sistem odbrane, da doprinesem državi", navela je Injac.

21:46h

Kazala je da je broj Jadran u odnosima Crne Gore i Hrvatske, "jedno senzitivno pitanje.

"Pitanje koje traži jake odluke koje treba da se donesu. Uvjerena sam da će Hrvatska kao dobar susjed imati neku vrstu tolerancije", rekla je Injac.

21:37h

Ministarka odbrane je navela da je "porast nacionalizma i radikalnih stavova zabrinjavajući" i da su neophodni kompromisi.

21:31h

Injac je kazala da Brđanina poznaje, ali ne toliko dobro i dugo i da ne bi željela da komentariše bilo čiji rad.

21:24h

Na pitanje šta su osobe kojima tu nije bilo mjesto i koje nisu u lancu odgovornosti, radile su sastanku u Vladi na kom su donošene važne odluke uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-pimorskog Joanikija, Injac je odgovorila:

"Ne bih komentarisala... Kao član Vijeća za nacionalnu bezbjednost sam bila tu. Noć je bila teška, trebali smo da stvorimo uslove da se ustavna i zakonita rješenja realizuju na teritoriji cijele Crne Gore... O toj noći se postavlja neka fama... Donošene su odluke u potpuno drugom formatu, sa ljudima koji su dio Vijeća za nacionalnu bezbjednost, članovi bezbjednosnog sektora", kazala je Injac. 

Povezani članci

12. Oktobar 2021.

Odlučivanju prisustvovali i oni što im tu nije mjesto

Dodala je vojna obavještajna služba nema nadležnost da se bavi tim temama.

"Nije bilo učešća, nisu se tim bavili. Bili smo angažovani u kontekstu koji je poznat javnosti, što je predviđeno zakonom", navela je Injac.

Negirala je da je nakon događaja na Cetinju početkom septembra pozvala vršioce dužnosti dva pomoćnika direktora Uprava policije Miloša Rakonjca i Dragana Gorovića, i šefa podgoričkog Centra bezbjednosti Gorana Jokovića da dođu na sastanak kod premijera kako bi se razgovaralo o smjeni direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

21:16h

Injac je kazala da se radi na alternativnoj lokaciji za izgradnju poligona za vojne vježbe.

Vojni poligon za potrebe Vojske Crne Gore, ranije je bio predviđen na Sinjajevini.

"Radimo na alternativnoj lokaciji, još uvijek nemamo rješenje... Imamo neke lokacije o kojima se razgovaralo, ali nijesam u mogućnosti da sada o tome govorim", rekla je Injac.

21:10h

Na pitanje podržava li rekonstrukcije Vlade navela je da je njoj "postavljeno pitanje kao da je političar".

"Razmišljam o političkoj situaciji u Crnoj Gori kao intelektualac. Fali ovdje mnogo dijaloga i tolerancije. Imate naglašenu retoriku, tenzije, politčke interese... Ne mogu govoriti o rekonstrukciji vlade kada u to nisam uključena, ali sigurna sam da mora postojati dijalog", kazala je Injac.

21:05h

Na pitanje da li prepoznaje ruski utacija u Crnoj Gori, ministarka odbrane je odgovorila:

"Ima sigurno uticaja ovdje. Mi smo ovdje 2006. dobili investiciju od ruskog tajkuna Olega Deripaske... Strani uticaji nijesu adekvatni za članice države NATO. Nemam saznanja da ima konkretnih uticaja unutar sistema... Radimo na tome da stvorimo bezbjednosne uslove da ne dođe do odliva informacija".

20:39h

Injac je kazala da će prijavu protiv tužiteljke Mitrović podnijeti "narednih dana".

"Gospođa specijalna tužiteljka prema krivičnom zakoniku Crne Gore od tog trenutka kada su krenuli pritisci... da mi se na svaki način uruči poziv. Uručen je tako što je zalijepljen na vratima porodične kuće, u kojoj živi više nas. Ona je morala da traži izuzeće kada je vidjela da se miješa ono što je njen položaj sa onim što su njeni privatni razlozi da vrši pritiske", rekla je Injac.

20:30h

Govoreći o sinu specijalne državne tužiteljke Lidije Mitrović, ministarka odbrane je rekla da je konkurs raspisan za kandidate za školovanje na vazduhopolovnoj vojnoj akademiji u Grčkoj.

"Formirana je komisija, odrađen je cijeli proces zakonito. Traži se moje saslušanje kontrolno. Poziva se na medijske natpise, a imamo medije koji nijesu dobronamjerni i ne djeluju tako i mnogo netačnih činjenica. U tim medijskim natpisima nijesu navedene tačne činjenice. Jedna od konstatacija je da kandidati ostali nijesu ispunjavali uslove, što nije tačno...", navela je Injac.

Navela je da je konkurs raspisan za dva mjesta, te da se bodovalo prethodno školovanje, osim rezultata na konkursu resora na čijem je čelu.

20:24h

Ministarka odbrane je kazala da je u tom resoru "prije određenih godina zapošljeno lice kojem u rješenju piše da je penzioner Vojske Srbije i provelo je u radnom odnosu veći broj godina".

"Govorim o jednom karijernom oficiru... Rješenje je donijeto u avgustu 2007. godine i tu odluku je donio ministar (Boro) Vučinić. Tokom njegovog karijernog boravka u Ministarstvo odbrane koje je trajalo do njegovih navršenih 60 godina je unapređivano i na samom kraju je nagrađeno u periodu tehničke vlade sa službenim stanom od 35 kvadrata. Priznajem ako ima grešaka ispravićemo, odgovorićemo, šta da kažemo onda o ovome. Ima još slučaja...", rekla je Injac. 

20:17h

Injac je kazala da je dolaskom u Ministarstvo odbrane "zatekla brojne opstrukcije u radu".

"Gospodin Volkov je bio direktor Direktorata za ljudske resurse i neko ko je bio glavni u menaždmentu Ministarstva dbrane i za koga sam znala u startu da ne mogu da se oslonim, kao ni na direktore određenih direktorata. Bilo je otvorenih opstrukcija u radu jer vas ne izvjeste o nečem krupnom...", navela je Injac.

Dodala je da "Volkov i ostali nijesu pokazali interesovanje za saradnju".

Olivera Injac
foto: TV Vijesti

Na pitanje da li je u strahu od sabotaže posrljala u nezakonitosti kako bi se okružila ljudima u koje ima povjerenje, ministarka odbrane je odgovorila:

"Nijesam zaobišla Savjet i prekršila Ustav. Traženo je da predložim državne sekretare, a pošto nisam mogla da se oslonim na one koje sam zatekla u Ministarstvu odbgrane, ja sam predala predlog koji je imala na uvid osoba u tužilaštvu. Nisam imenovala Mališića, nego sam poslala predlog prema Vladi, gdje je pored imena Mališića bilo još jedno ime. Nije bila nezakonitost smišljenja, možda je bila neka vrsta nesnalaženja....", navela je Injac.

20:09h

Ministarka odbrane je navela da sada radi na "utvrđivanju zloupotreba" prilikom zapošljavanja u Ministarstvu odbrane.

"Nijesu one male. Sprovedene su određene radnje", kazala je Injac.

20:07h

Injac je kazala da je prije njenog imenovanja bilo partijskog zapošljavanja.

"Po partijskom ključu je bilo od unapređivanja do raspoređivanja na različitim komandnim dužnostima. Najalarmantnije je da je nekoliko stotina lica zapošljeno po ugovoru o djelu", navela je Injac.

Kazala je da su svi ti ugovori tokom 2020. godine sklapani.

"I u periodu tehničke Vlade im je produžavano na narednih godinu dana", rekla je Injac.

20:05h

Prvih mjesec dana sam radila studioznu analizu stanja i nekolilo je krupnih  problema, a najznačajnije je finansijsko stanje koje sam zatekla što je bio alarmantan znak da se tu nešto dešava jer je velik budžet. Analizom stanja je utvrđeno je da su finansije u ložem stanju. Budžet je bio ispražnjen, a u prvih dva mjeseca su na nedjeljnoj osnovi stizale fakture iz prethodnog perioda, za različite popravke, rekonstrukcije... To je bio alarm za mene da se tu nešto dešavalo, kazala je Injac.

Dodala je da je to znak da "nije bilo dobrog upravljanja finansijama i da su se nagomilavali samo određeni troškovi".

"Meni je bilo posebno alarmantno što sam zatekla takvo stanje i morate brzo da djelujete i donosite odluke i određene aktivnosti sprovodite, a prijete vam tužbama.... Dolazite da unaprijedite jedan sistem, a zateknete praznu kasu", istakla je Injac.

20:00h

Gost Petra Komnenića u emisiji Načisto je Olivera Injac, ministarka odbrane Crne Gore.

Bonus video: