Pravosuđe na čekanju: I dalje bez dijaloga o izboru čelnih ljudi

Iz NVO sektora kažu da političari i dalje preferiraju - ne profesionalne, već partijski poželjne kandidate, te da vlast i dalje želi da drži pod kontrolom pravosuđe

8889 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od pravosuđa za koje su godinama stizale ocjene da se nalazi pod uticajem vlasti i da je prilično neažurno, došli smo do VD stanja i situacije u kojoj je ono praktično blokirano. Toga su svjesni i vlast i opozicija i civilni sektor.

“To sputava funkcionisanje pravne države i to otežava i usporava evropske integracije. Taj problem je naslijeđen”, kazao je poslanik Demokrata Momo Koprivica.

“Taj proces ne možemo sprovesti zbog šireg konsenzusa. Trenutna vladajuća većina sa 41 poslanikom, taj proces ne može okončati i negdje se mora osvjestiti da moramo sjesti i naći zajedničko rješenje”, ističe poslanica DPS-a Suzana Pribilović.

“Imamo jednu, po mom mišljenju izuzenu hipokriziju političkih aktera, jer dok u tom jednom njihovom diskursu riječima, čujemo da se zalažu za ove vrijednosti u praksi znamo da nijesu napravili nijedan jedini korak da pokušaju da se sretnu da razgovaraju o ovome i ne znam zašto smo izgubili godinu dana bez pokušaja da se otvorio ovo pitanje”, ocijenila je programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević.

Za izbor Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i Vrhovnog državnog tužioca, neophodna je najmanje tropetinska podrška poslanika. Istovremeno zbog međusobnih sukoba tročlane vladajuće koalicije - nema ni proste većine za izbor Tužilačkog savjeta. Svi se slažu da je dijalog jedino rješenje, ali nikako da sjednu za sto.

“Ono što otežava taj proces je stalno produkovanje ideoloških tenzija, rascjepani izborni procesi, a to odgovara onim kriminanim strukturama da se zadrži status kvo”, navodi Koprivica

“Moramo pokazati sa obje strane spremnost da ovu situaciju riješimo i nađemo najbolje rješenje koje će Crnu Goru stvarno izvesti na put ka EU, a ne da samo deklarativno govorimo da mi to želimo, ali koraka ni jednog naprijed”, dodaje Pribilović.

“Ono što vidimo kod političkih aktera, umjesto apsolutnog zalaganja da se taj vrhunski interes građana ispoštuje, vidimo blokiranje, opstrukciju, političke odluke, političke ucjene, koje definitivno nas ne pribižavaju onome što bi bio dogovor”, ističe Kovačević.

Predsjednica Sudskog savjeta, koji se već drugi put nalazi u VD stanju, ne misli da nam prijeti kolaps pravosudnog sistema, ali smatra da je zrelo za uzbunu.

“Mi stalno slušamo kritike na to da smo mi nelegitimni. Ja nisam nelegitimna zato jer ja želim to. Nego sam ja nelegitimna zato što oni koji bi trebali da daju legitimitet novim članovima sudskog savjeta to nijesu uradili. Situacija koja je porazna za nas kao zajednicu I koja govori na žalost o tome, pokazuje đe se mi trenutno nalazimo", kazala je Vesna Simović Zvicer.

Iz civilnog sektora ukazuju na činjenicu da u cijeloj priči govorimo o nekih 10 ili 15 pozicija oko kojih treba postići konsenzus, te dodaju da ako u zemlji nemamo toliko časnih I profesionalnih ljudi, oko kojih se može postići dogovor, onda smo u debelom problemu.

“Mislim da je problem upravo u političkim partijama koje te kriterijume, jednog profesionalnog, stručnog angažmana, i na kraju krajeva poštenja, ne stavljaju u prvi red, nego je u prvi red zapravo partijska poželjnost ili partijska pripadnost, čime se nastavlja ova praksa sa kojom želimo da se izborimo, a to je potreba vlasti da drži po političkom kontrolom pravosuđe”, navodi Kovačević.

Iz CDT-a zaključuju da ćemo imati stvarni pomak u borbi protiv korupcije, tek onda kada na te pozicije budu izabrani najbolji ljudi, na puni mandat, sa velikom podrškom u parlamentu I punim legitimitetom.

Bonus video: