Rovčanin: Unipromu nudimo tržišnu vrijednost cijene struje i popust; Dožić: Izvjesno gašenje KAP-a

Gost u emisiji su Nebojša Dožić - generalni menadžer Uniprom KAP, Nikola Rovčanin - izvršni direktor EPCG, Vladimir Durutović - direktor Direktorata za energetiku i energetsku efikasnost u Ministarstvu kapitalnih investicija i Goran Đukanović - analitičar tržišta aluminijuma

43654 pregleda 63 komentar(a)
Foto: Dušan Cicmil
Foto: Dušan Cicmil
Ažurirano: 07.12.2021. 22:12h
Završeno
21:57h

Đukanović je kazao da je vidljiv poremećaj u komunikaciji i poželio objema stranama "da što prije se sastanu i donesu zaključke na osnovu činjenica".

21:56h

Rovčanin je pozvao menadžment Uniproma na sastanak kako bi se pronašlo rješenje.

21:55h

Dožić je ponovio da Uniprom KAP plaća veću cijenu nego svi potrošači u Crnoj Gori

21:54h

Durutović je pozvao predstavnike Uniproma na sastanak.

"Ali vi se nadgornjavate sa državom da vas pozove, a vi ste kao KAP u problemu. Mi hoćemo da pričamo sa onima koji donose odluke. Vi cijelo vrijeme kao rukovodstvo i menadžement se ponašate prema državnim organima kao da hoćete vrata da razvalite, a ona su vam otvorena", rekao je Durutović.

21:52h

Dožić je ponovio da država ima veliku korist od KAP-a.

"Šteta je da se ugasi, ako je odluka tzo države i ako Uniprom ne treba ni državi ni EPCG neka se isključi i smanji cijena struje za sve ostale. Nama je prihvatljiva cijena struje daleko od cijene koju nam nude. Već sada plaćamo najvišu cijenu iako EPCG više proizvodi nego što troši struje", rekao je Dožić.

21:40h

Dožić je demomantovao da KAP ima jednog stalno zaposlenog radnika.

"Na neodređeno ne znam tačno imamo 150, 160 radnika... Ostali svi imaju ugovore o radu"...", rekao je Dožić.

21:38h

Italijanski građani ove godine će platiti za struju gotovo duplo više nego prošle godine, naveo je Đukanović.

21:36h

"Mi možemo da trpimo uvoznu cijenu, ali da ne trpe građani. Mi smo građanima dali popust i želimo da ga zadržimo do kraja godine kako smo se obavezali. Ovdje je najvažnije da se EPCG pozicionira kao kompanija od javnog interesa i da ne može da radi u inteesu neke druge kompanije i da se saginje i oslobađa profita od 66 miliona eura...", naveo je Rovčanin.

Reflektor
foto: Dušan Cicmil
21:15h

"Danas smo došli do toga da danas u KAP-u možda imamo jednog stalno zaposlenog radnika, da možda u novom pogonu imamo 70-ak radnika i 324 radnika kroz zadnja tri mjeseca osigurana koji su na ugovore o radu, bez izvjesne budućnosti", rekao je Durutović.

Vladimir Durutović, Nebojša Dožić
foto: Dušan Cicmil
21:03h

"U pravu ste da je sipano u KAP kao u jamu bez dna, ali prije Uniproma", rekao je Dožić.

20:52h

"Svaku odluku EPCG ćemo poštovati, ne želimo privilegije, ali mislim da nije interes ni EPCG ni Crne Gore. Nije pala kiša tri mjeseca gasi KAP. Neće pasti kiša na ljeto ćemo ugasiti turizam... Željezaru sa ovim cijenama struje nikada se neće pustititi u rad, jedino ako se ne čeka da se ugasi KAP, pa da se njima kao i do sada daje jeftinija struja, što nema logike. Šta će da radi u Crnoj Gori. U godinama u kojima Uniprom gazduje KAP-om uplaćeno je u crnogorski budžet oko pola milijarde. Šta ostaje Crnoj Gori kada se ugasi KAP", pitak je Dožić.

20:47h

Rovčanin je rekao da je interes svih da se održi KAP.

"U razgovorima do toga nije došlo. Bila je jedna runda razgovora, možemo i ujutro da se sastanemo da se nađe način, ali morate da razumijete i našu kompaniju. Uniprom je još u junu tražio da se produži isti ugovor na pet godina kako bi planirao investicije. Sada imamo uzmi ili ostavi", rekao je Rovčanin.

20:40h

Đukanović je rekao da KAP nije ogroman potrošač struje kao nekada što je bio.

Goran Đukanović
foto: Dušan Cicmil
20:30h

"Što se tiče Ministarstva kapitalnih investicija, mislim i cijele Vlade nema nikakve namjere da se bilo koji privredni subjekt ugrozi, posebno ne KAP kao najveći", rekao je Durutović.

Vladimir Durutović
foto: Dušan Cicmil

On je dodao da je KAP prepoznat u svim razvojnim planovima Ministarstva kapitalnih investicija...

20:25h

Dožić je rekao da je po podacima koje je pogledao "Crna Gora ove godine proizvela 142.667 MV sati nego što je potrošila.

"O čemu se radi? Zaštzo onda gubici, zašto štete građana. Onda sam pogledao planove EPCG za ovu godinu. Po njihovim planovima bnilo je manjka samo 7 MV. Zašto se vežemo za uvoz?", rekao je Dožić.

Nebojša Dožić, Nikola Rovčanin
foto: Dušan Cicmil

Rovčani je odgovorio da hidrološka situacija u Crnoj Gfori nije bila povoljna i da su imali ispad Termolektrane.

"Imali smo 405 gigavata uvoza. EPCG je prošle godine uvezla za 29 miliona eura 750 gigavati struje. Ove godine 650 gigvat sati po cijeni od 60 miliona. Višak energije koji smo imali u prvom kvartalu smo prodali po 53 eura. Pa je nastupio sušni period, pa kriza pa smo morali da uvezemo te količine, ali su bile skupe...", naveo je između ostalog Rovčanin.

20:16h

Rovčanin  je kazao da EPCG danas Unipromu nudi "tržišnu vrijednost cijene struje i popust".

"Mi sada nudimo 15 odsto tržišne plus pet odsto popusta za redovno plaćanje. Dakle 20 odsto tržišne. Danas je tržišna cijena struje visoka, ali može da dođe do pada cijene struje. To je klasičan trgovački ugovor. Uniprom je u istoj poziciji kao EPCG. Ako na tržištu postoji jeftinija električna energija Uniprom nesmetano može da je napravi", rekao je Rovčanin.

Istakao je da niti je interesu EPCG i države da se KAP ugasi.

Rovčanin
Rovčaninfoto: Dušan Cicmil

"Nama je u interesu da nađemo zajedničko rješenje. Ne može rukovodsto EPCG da donese poslovnu odluku koja će stvoriti desetine miliona eura gubitaka..."dodao je Rovčanin.

20:14h

Rovčanin je rekao da se ostalo na istim pozicijama.

"Mi smo izašli sa ponudom, očekivali smo razumijevanje. EPCG nije neprijatelj Uniproma, KAP-a i radnika... međutim nastale su promijenjene okolnosti nakon zaključenja posljednjeg ugovora i one su jasne svima...", kazao je Rovčanin 

20:13h

Na pitanje koji je u ovom trenutku "scenario izvjesniji", Dožić je rekao da je "izvjesniji gašenje KAP-a".

20:08h

Dožić je rekao "da tvrdi da ukoliko se KAP isključi da će struja biti skuplja za građane".

On je dodao da ako se ne pokaže dobra volja i mogućnost da će "već sjutra biti kasno za neku intervenciju".

"Oni su (EPCG) na poziciji da cijena za KAP bude između 120 i 130 eura za KAP. Tržišna cijena je sada minus 15 odsto. Sa takvim početnmim pozicijama ne znam kako ima smisla razgovarati", rekao je Dožić.

Dožić
Dožićfoto: Dušan Cicmil
20:07h

"Nema povlaštenih u Crnoj Gori. Uniprom ne želi da bude povlašteni i Uniprom nije povlašten", rekao je Dožić.

Bonus video: