Manjinska vlada morala bi ispuniti obećano, cilj sprovesti ključne reforme

Gosti večerašnje emisije bili su: Momo Koprivica (Demokrate), Ana Novaković Đurović (URA), Genci Nimanbegu (FORCA) i Vasilije Lalošević (SNP)

78590 pregleda 248 reakcija 234 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 20.01.2022. 22:08h
Završeno
21:56h

Nimanbegu je na kraju ocijenio da se ekspertska vlada pokazala kao neuspjeli eksperiment, od kojeg su odustali i oni koji su je predložili.

"Sjutrašnja, manjinska vlada mora da isporuči obećano. Mora biti održiva, sa jasnim principima i kvalitetnim sastavom, inače bi to bio još jedan eksperiment", zaključio je on.

Lalošević je rekao da manjinska vlada, ako ta ideja zaživi, treba da potencira mir, prosperitet i deblokadu institucija.

Izmjena: 22:00h
21:45h

Novaković Đurović je rekla da smatraju da "Evropa sad" jeste reformski potez, uz sva otvorena pitanja.

Kazala je da nije bilo razgovora o potencijalnim personalnim rješenjima u manjinskoj vladi. "Ponudili smo platformu i rekli da su ključni zadaci tog modela, a ako on ne uspije, ići će se na izbore."

Rekla je da je ključni cilj formiranja manjinske vlade da se odblokira proces evropskih integracija, da se dobiju imenovanja u pravosuđu sa stabilnim dogovorom u parlamentu, da profunkcionišu relacije između Vlade i parlamenta, kao i da se ključne reforme sprovedu u oblastima koje se tiču poglavlja 23 i 24.

Zakon o porijeklu imovine bi bio prva tačka te vlade, i svi koji bi da je podrže to treba da znaju, istakla je funkcionerka Ure.

Kazala je da je cilj da se pravdi privedu svi koji su se oglušili o zakon.

"Neka svi poslanici razmisle da li im ovi prioriteti ove vlade odgovaraju. Borba protiv korupcije i kriminala je naš prioritet, URA će se ili iz opozicije ili iz vlasti za to jednako boriti".

Izmjena: 22:06h
21:31h

Lalošević je rekao da je tvrdnja premijera Krivokapića da nekoliko poslanika SNP-a neće glasati za smjenu Vlade krivično djelo.

"Poslanik ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja. Odakle on zna ako neko nije prisluškivao", kazao je.

21:24h

Nimanbegu je rekao da nisu razgovarali o tome ko bi mogao biti potencijalni premijer u manjinskoj vladi.

Kazao je da nije evropski put da, "od 200 funkcionera" koje je aktuelna Vlada imenovala, samo sedam "ima ime i prezime" pripadnika nacionalnih manjina.

Nije evropski put, kako je kazao, ni da svešteno lice bude u upravnom odboru univerziteta.

Nimanbegu je istakao da su kod potpisivanja Memoranduma o saradnji napravili grešku, jer nije bilo predstavnika Hrvatske građanske inicijative, i da se oni tu moraju naći.

21:12h

Koprivica je rekao da nemaju ništa sa politikom "retrogradnih, nacionalističkih subjekata."

"Oni i danas ćute. Zašto? Da li možda iza svega stoji jedan centar moći izvan Crne Gore, konkretno, diktator u Beogradu, pa oni ćute?"

Koprivica je rekao da izlaz vide u skraćenju mandata Skupštine, da se u njoj ne bi desila politička korupcija.

21:06h

"Ako neko očekuje da će Branimir Gvozdenović, Petar Ivanović i DPS glasati za kandidate za vrhovnog državnog tužioca koji će ispitati njihove prljave poslove, taj ili živi u zabludi ili je uzeo 21 milion", kazao je Koprivica.

Rekao je da su tvrdnje da se DPS neće vratiti na vlast "sijanje manipulacija".

"Ako vam vladu podržava jedna partija, ne možete onda usvajati zakone koje oni ne podržavaju", dodao je.

20:56h

Novaković Đurović je naglasila ponovo da trenutni model ne vraća DPS na vlast.

"Rekli smo - vlada u koju neće ući DPS i DF. Mislimo da je to moguće rješenje, nismo pledirali da je to nešto 'naj' što se desilo Crnoj Gori".

Rekla je da je URA spremna i za eventualne vanredne izbore. 

Povodom optužbi Koprivice za korupciju, rekla kako očekuje da on sa dokazima ode u Tužilaštvo. "Sve drugo govori da ste neozbiljan političar i da sijete netrpeljivost".

To je, kako je rekla, potpuno ista matrica koju je koristio DPS u nedostatku argumenata.

Naglasila je da je glavni cilj inicijative za formiranje manjinske vlade usvajanje zakona koji će omogućiti funkcionisanje institucija.

20:53h

Lalošević je kazao da nije dogovorena manjinska vlada, poručivši da SNP nije nikoga izdao.

"Svi koji štampaju letke igraju se s našim dosadašnjim bivstvovanjem i to nećemo dozvoliti".

Smatra da su "bahatost i dvorske igre", uz izuzetak određenih ministara, doveli do trenutne situacije.

Partijski organi su ti koji će se, kako je kazao, izjasniti da li su za izbore, tehničku ili manjinsku vladu.

20:42h

Koprivica je rekao da je na sceni politička korupcija, sa ciljem da se ka "organizovanim kriminalnim grupama" preusmjeri novac opredijeljen za građane.

Nakon opomena zbog teških optužbi na račun na više lica i upadanja u riječ, voditelj i urednik emisije Petar Komnenić kazao je Koprivici da neće "po direktivi" određivati kako se vodi emisija i da se u njoj neće "hapsiti" i izricati presude.

Nimanbegu je Koprivici kazao da Ivan Brajović nije kriminalac, za šta ga je optužio taj poslanik Demokrata.

"Nismo mi svi kriminalci i korupcionaši, samo dijalogom možemo ići naprijed... Ispada da ne možemo izaći iz ove situacije bez sukoba, a možemo".

Nimanbegu je rekao da su partije na vlasti bile dužne da pokrenu dijalog sa opozicijom.

20:35h

Koprivica je kazao da im model manjinske vlade nije ponuđen "zato što mi nismo kriminalci", na šta ga je Novaković Đurović upitala da li to onda znači da su u Građanskom pokretu URA kriminalci.

"Kriminalac je Ivan Brajović, koji je odgovoran za aferu Ramada, a vi ste sa njim potpisali inicijativu za smjenu Vlade", rekao je poslanik Demokrata.

20:30h

Manjinska vlada nije dogovorena, već je model koji je ponuđen svima, kao rješenje za izlazak iz krize, istakla je funkcionerka Ure.

Na pitanje da li su razgovarali sa DPS-om i DF-om, Novaković Đurović je rekla da su mnogo intenzivniji u komunikaciji sa partijama sa kojima su potpisali Memorandum o saradnji, kao i da su umjesto optužbi očekivali stav o ponuđenom modelu.

Kazala je da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, sa pozicije koju obavlja u formalnoj komunikaciji sa predsjednikom države Milom Đukanovićem.

"Vjerovatno se u različitim razgovorima pričalo i o političkoj situaciji u Crnoj Gori, ali manjinska vlada nije dogovorena".

20:25h

Novaković Đurović je, odgovarajući na uvodno izlaganje Koprivice, rekla da je za preduslov za dijalog da se ne manipuliše.

Pojasnila je, povodom optužbi da vraćaju DPS na vlast, da su rješenje za manjinsku vladu ponudili svima.

Upitala je i da li je izborna volja građana bila da manjinske partije nisu dio vlasti i da se osjećaju izolovanim.

20:20h

Lalošević je rekao da je ono što se dešava u protekla dana "tinjalo" duže vremena i da je Vlada "pala veoma brzo" nakon što je izabrana.

"Vlada je objektivno pala i bez pitanja povjerenja".

20:18h

Nimanbegu je rekao da Crnoj Gori fali dijalog između vlasti i opozicije, a da su aktuelne inicijative posljedica toga.

Rekao je da je inicijativa "predsjednika Vlade pred smjenom" neustavna.

"Da li će biti kvoruma ili ne, to neće dobiti podršku većine poslanika".

20:14h

Koprivica je rekao da je inicijativa Vlade legitimna i u skladu sa Ustavom.

"Shvatam ovo kao odgovor na pokušaj političke korupcije i prodaje izborne volje građana".

Kazao je da je to jedino moguće demokratsko rješenje u ovom trenutku, a da su izbori prilika da se pokaže "ko se bori za fotelje po svaku cijenu".

Izmjena: 20:17h
20:09h

Ana Novaković Đurović kazala je da inicijativa Vlade za skraćenje mandata parlamenta političko neprihvatanje realnosti od strane premijera Krivokapića, koji nije prihvatio ono što je njegova obaveza kao prvog čovjeka u državi, da dođe u parlament i ispita da li njegova Vlada ima podršku.

19:49h

Kako bi izgledala moguća manjinska vlada? Ko bi joj i pod kojim uslovima mogao obezbijediti podršku? Da li je ovo put izlaska iz krize, ili još jedan neizvjestan eksperiment?

Gosti večerašnje emisije "Načisto" su: Momo Koprivica (Demokrate), Ana Novaković Đurović (URA), Genci Nimanbegu (FORCA) i Vasilije Lalošević (SNP).

Bonus video: