Milović: Svaka odluka osim prestanka funkcije Katniću bila bi protivustavna

"Mislim da je to kamičak u nekom procesu. Do odluke smo došli nakon dugogo, teškog i mučnog procesa", rekao je član TS-a Stevo Muk

22037 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Rukovodilac Ministarstva pravde i član Tužilačkog savjeta Andrej Milović kazao je da se razrješenjem glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića "desilo ono što je moralo".

"Da ispoštujemo zakon i zakonsku normu da kada glavni specijalni tužilac ispuni uslove za penziju, da konstatujemo prestanak funkcije - ne penzionisanje, ne razrješenje, smjena već prestranak funkcije. Svaka suprotna odluka bi bila protivzakonita", rekao je Milović u emisiji Načisto na TV Vijesti.

Član Tužilačkog savjeta Stevo Muk rekao je da smatra "da drugog rješenja i opcije nije bilo".

"Mislim da je to kamičak u nekom procesu. Do odluke smo došli nakon dugogo, teškog i mučnog procesa", naveo je Muk.

Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću večeras je konstatovano da mu se prekida mandat odlukom TS-a.

Da Katnić ode sa funkcije glasalo je osam članova TS-a, dok su Jovićević i Ivanović bile protiv toga.

Advokat Veselin Radulović ocijenio je da uklanjanje sa funkcije Katnića "nije pretpostavka da će se nešto spektakularno ili dobro desiti".

"Treba da vidimo na koji način će biti izabran novi glavni specijalni tužilac. U ovom momentu ga nemamo i nećemo ga imati još neko izvjesno vrijeme... Mislim da Tužilački savjet nije ispoštovao u cjelosti zakon kod gospodina Katnića i bojim se da bi to moglo da rezultrira presudom nekog suda koji će utvrditi da su mu prekršena ljudaska prava što ne bi bilo dobro.... Govorili smo o njegovim propustima, greškama, nezakonitostima u radu.... ako dođemo još u situaciju da se konstatuje sudskom oslukom da je smijenjen nezakonito bićemo u velikom problemu", rekao je Radulović.

Milović je naveo da je Katnić "od danas neko ko nema radni angažman".

"Osjećam se poraženo da smo morali da ga smjenjujemo na ovaj način, a ne zbog stvari gdje bi utvrdili da je njegov rad bio katastrofalan, pristrasan...", kazao je Milović.

Muk je kazao da Tužilački savjet u narednom periodu čeka dosta rada i obaveza...

"Sastajaćemo se dosta češće i čeka nas popunjavanje upražnjenih mjesta i u narednih mjesec dana nadam se da ćemo biti u prilici da odlučujemo o novom glavnom specijalnom tužiocu", rekao je Muk.

Bonus video: