Mladunče lava prokrijumčareno iz Sjeverne Makedonije?

Ko je vlasnik lavića po imenu Simba, čijim traženjem po Budvi se zabavljala domaća i regionalna javnost - nadležni i dalje nisu utvrdili

27146 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

I dok djeca znaju za lavića Simbu iz crtanog filma, crnogorski istražitelji još pokušavaju da utvrde ko je i na koji način njegovog “rođaka” doveo u Crnu Goru. Zvuči gotovo nemoguće, ali javnost je za postojanje lava u Crnoj Gori saznala tek kada je, i dalje nepoznata osoba, prijavila njegov nestanak.

Nadležni za sada dižu ruke i imaju svoje unaprijed pripremljene odbrane. Iz Agencije za zaštitu životne sredine objašnjavaju da su još 21. januara reagovali i obavijestili ekološku inspekciju, čim su im proslijeđeni snimci i fotografije sa društvenih mreža na kojima se vidi mladunče lava u kućnom ambijentu. No, umjesto da preduzmu konkretne radnje, ekološka inspekcija je, priznaju, danima proučavala snimak.

"Mi smo taj snimak vidjeli, nije se moglo tačno utvrditi, bio je kućni ambijent, milion puta smo pregledali taj snimak, ništa nije ukazivalo...” - kazala je Veselinka Zarubica iz Ekološke inspekcije.

Dok su inspektori gledali snimak, vjeruje se da je vlasniku mladunčeta dojavljeno da se nadležni spremaju za utvrđivanje lokacije objekta gdje je snimak nastao, zbog čega je svog ljubimca odlučio da pusti.

Pokrenuta je potraga, policija je pretresala objekte, uzimala izjave od građana, ali ni nakon više dana nije odgovorila na pitanja Televizije Vijesti šta su konkretno utvrdili pa ni da li su uzeli izjavu od izvjesnog L.T. na čijem su Instagram profilu objavljeni snimci.

Dok nadležni vode svoju istragu, Televizija Vijesti došla je do podataka koji mogu ukazivati da je mladunče lava prošvercovano iz Sjeverne Makedonije. Na te sumnje danima ukazuje i makedonska novinarka Ilinka Iljonska, koja je u septembru prošle godine pratila slučaj mladunčeta lava koji se u tom periodu pojavio kod njih.

"Kad se lavčić pojavio u Makedoniji, aktivisti za zaštitu prava životinja su alarmirali da je moguće da se radi o više lavčića i da nije samo jedan. Pošto je kod nas lav nestao, niko nije mogao da tačno utvrdi njegovu starost. Dok sam razgovarala sa veterinarom koji je pregledao Simbu u Crnoj Gori, rekao mi je da je taj lav star oko pet mjeseci, međutim, pošto je bio slab i iscrpljen, zbog neadekvatne ishrane, nije odbacio mogućnost da se možda radi o istom lavu", kazala je ona.

Sumnje da je riječ o istom mladunčetu produbljuje i odgovor koji je Televiziji Vijesti dostavljen iz makedonskog tužilaštva, koje je imalo skoro identičan slučaj.

"U slučaju koji je bio objavljen tokom novembra 2021. godine, Osnovno javno tužilaštvo u Kumanovu povelo je postupak protiv jedne osobe...Tokom postupka, porijeklo mladunčeta lava nije utvrđeno, niti je utvrđeno gdje se ono sad nalazi. Postupak je iniciran na osnovu fotografija koje je na socijalne mreže objavio osumnjičeni. On se branio da je samo slikao mladunče dok su ga nepoznati turisti iz Turske donijeli u njegov restoran. Zbog čuvanja egzotične životinje je osuđen i određena mu je novčana kazna", navodi se u odgovoru.

Da su vlasnici crnogorskog Simbe turski državljani podatak je koji se mogao čuti u danima kada se tragalo za njim, ali za sada niko nije osumnjičen. Iz Uprave prihoda i carina jasno su odgovorili da mladunče lava legalno zasigurno nije uvezeno.

Bonus video: