Novović novi GST?

Novović važi za profesionalca koji je od 2004. godine prošao put od pripravnika i stručnog saradnika podgoričkog Višeg suda, preko sudije Osnovnog suda u Danilovgradu do sudije podgoričkog Višeg suda

10059 pregleda 3 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Zaključno sa petkom, kako je potvrđeno Televiziji Vijesti, stigle su samo tri prijave kandidata koji su spremni da naslijede donedavnog glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Njihova imena već su poznata javnosti i to su sudija podgoričkog Višeg suda Vladimir Novović, bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić i advokat iz Bijelog Polja Miladin Joksimović.

I pored bogatog pravnog iskustva profesora Mitrića i advokata Joksimovića, naši dobro upućeni sagovornici vjeruju da su njih dvojica unaprijed izgubili trku za fotelju od mladog kolege Novovića, koji je najozbiljniji kandidat. On, osim što je za Televiziju Vijesti potvrdio da se prijavio na konkurs, za sada ne želi daje nikakve izjave a to će uraditi nakon konačne odluke Tužilačkog savjeta.

Novović važi za profesionalca koji je od 2004. godine prošao put od pripravnika i stručnog saradnika podgoričkog Višeg suda, preko sudije Osnovnog suda u Danilovgradu do sudije podgoričkog Višeg suda, gdje od 2014. obavlja poslove sudije krivičara u predmetima prvog stepena, ali i sudije za istragu.

Pored dužeg spiska predmeta u kojima je donio presude za teška ubistva od preko dvije stotine godina zatvora, Novović je javnosti poznat i po slučaju u kojem je lidere DF-a Andriju Mandića i Slavena Radunovića oslobodio optužbe za „pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja“ tokom mitinga Fronta u Podgorici kada je došlo do napada na policiju, koja je potom bacila suzavac na okupljene.

Novović je prošle godine izabran i za člana Sudskog savjeta, gdje je ljetos inicirao primjenu člana Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, nakon čega je 23-oje sudija otišlo u starosnu penziju.

Bonus video: