Političke prilike uticale na slabiju izlaznost na lokalnim izborima u Ulcinju i Beranama

Pratite izbornu noć na Televiziji Vijesti

43197 pregleda 40 reakcija 13 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Politički analitičari smatraju da su političke prilike nakon parlamentarnih izbora održanih u avgustu 2020. godine uticale na slabiju izlaznost na lokalnim izborima u Ulcinju i Bernama.

Urednica političke rubrike u "Vijestima Mila Radulović kazala je da mala izlaznost nije nikakvo iznemađenje s obzirom na političke prilike i sve što se dešavalo na državnom nivou. Ocijenila je da je sve to uticalo na građane.

Programski direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević kazao je da će biti interesantno pratiti ko će biti konstituenti nove vlasti u Beranama.

"Slaba izlaznost bih rekao da je splet više nekih okolnosti - formiranje i način formiranje Vlade, kao i njen učinak u proteklih godinu i po dana, izglasavanje nepovjerenja Vladi, pa proces pravljenja manjinske vlade... Možda generalno jedno nezadovoljstvo građana koji su imali veća očekivanja od Vlade nakon parlamentarnih izbora. Sve je to splet okolnosti koji mogu uticati na nizak nivo izlaznosti. DPS ne može biti u prilici da formira vlast u Beranama. Biće interesantno ko će biti konstituenti nove vlasti u Beranama...", rekao je Janjušević.

Građanski aktivista Džemal Perović kazao je da će se u Ulcinj situacija razvijati u trouglu Forca - DPS/BS i koalicije "Za novi početak" i da će te liste odlučivati ko će činiti novu vlast.

"Očekivano niska izlaznost u Ulcinju. Akteri nisu mogli da ponude ništa, niti su ponudili. Usuduću se da prognoziram da će ponoviti rezultate koje su imali na prethodnim izborima i da će mali sinergijski efekat postići lista koju predvodi URA sa mnogim nedostacima. Upravo jer je nedostajalo u kampanji temeljitije objašnjenje kakav će biti taj novi početak i kakav će biti... Očekujem pad DPS-a i porast Demokrata u Ulcinju", rekao je Perović.

"Nisam sigurna da SNP neće imati gubitak u Beranama, mnoge partije jurišale na njihovo biračko tijelo"

Radulović je kazala da SNP ima tvrdo biračko tijelo, ali i da su ti glasači "naklonjeni Crkvi i Srbiji".

"Nisam sigurna da kokeniranje sa DPS-om i nekim stvarima koje nijesu njima prihvatljive neće uticati na rezultat. SNP ima već dva mandata predsjednika Opštine Berane i drži vlast. Kao što znamo iz iskustva prije svega DPS-a svi oni koji drže vlast imaju mogućnost da utiču na neki način na izborne rezultate. Niam sigurna da SNP neće imati gubitak jer je mnogo partija jurišalo na njihovo biračko tijelo", ocijenila je Radulović.

"Mandatar zbog izbora nije izašao sa novim sastavom Vlade"

Janjušević je kazao da je 43. Vlada što se tiče personalnog sklopa i sastava zaokružena.

"Mislim da je bila dobra volja mandatara prema određenim konstituentima, koji vide Berane i Ulcinj kao poligone za mjerenje političkog rejtinga, da ne izađe u javnost sa sastavom Vlade i programom zbog buduće saradnje kako sa partnerima u Vladi i podržavaocima koji to treba da rade iz skupštinskih klupa. I dešavanja na geopolitičkoj sceni su malo zakomplikovala odnose", smatra Janjušević.

"Stare prakse i dalje funkcionišu"

Janjušević je rekao da su premijer Zdravko Krivokapić i ministri Jakov Milatović i Milojko Spajić program Evropa sad pokušavaju da materalizuju preko platforme "Berane sad"

"Mislio sam da je to prošlost u Crnoj Gori i da nećemo vidjeti predsjednika Vlade i ministre na lokalnim izborima da idu u terensku kampanju, ali te stare prakse i dalje funkcionišu.... Još traju ti defekti političkog sistema i proces tranzicije vlasti ide sporo i otežano. Nisam veliki optimista kada ovako fokus stavljamo na lokalne izbore...", rekao je Janjušević.

Bonus video: