Bečić: Nećemo u koaliciju sa DPS-om, ni u modele u kakve su ulazili SNP i URA

Na pitanje da li bi mogao biti premijer u novoj Vladi, lider Demokrata je kazao da tako nešto nije preduslov te stranke. Najavio je i da će partija na čijem je čelu glasati za smjenu predsjednice Skupštine Danijele Đurović

89256 pregleda 274 komentar(a)
Bečić, Foto: Marija Racković
Bečić, Foto: Marija Racković
Ažurirano: 21.08.2022. 20:20h

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić kazao je da ta stranka neće ulaziti ni u kakvu koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), vršenje vlasti s tom partijom, ni u modele u kakve su ulazili Socijalistička narodna partija (SNP) i Građanski pokret URA.

Gostojući u Vijestima u pola sedam, naveo je tri moguća rješenja za trenutnu političku situaciju.

"Prva opcija je da ispoštujemo 30. avgust (2020. godine), sjednemo za sto i zajedno s manjinskim partijama dogovorimo 44. Vladu koja, što se tiče nas, može trajati do 2024. godine. Druga opcija je privremena Vlada, koja bi pripremala vanredne izbore. Treća opcija su izbori odmah", kazao je Bečić.

Rekao je da nema nikakav problem da sjedne za sto i da se ispoštuje volja građana sa parlamentarnih izbora 2020. godine.

Kada je u pitanju eventualna privremena vlada, Bečić je kazao da bi bio prihvatljiv model da u njoj budu "pojedinci koji ne izazivaju sporenje bilo kojeg dijela javnosti, bilo da je percepcija opravdana ili ne".

Na pitanje da li bi on mogao biti premijer u novoj Vladi, kazao je da tako nešto nije preduslov Demokrata.

"Smatram da su funkcije prolazne, ništa ne moram biti. Sa druge strane, uvijek sam bio spreman da prihvatim odgovornost, ako neko smatra da je to potreba... Pitanje moje sudbine nije bilo kakav preduslov".

Bečić je istakao da nije bilo nikakvog dogovora sa DPS-om prije glasanja o nepovjerenju Vladi u Skupštini.

"Jedini dogovor kojem smo svjedočili je dogovor Đukanovića, Abazovića i Jokovića kojim je srušen 30. avgust i formirana 43. Vlada", rekao je on.

Komentarišući stav Stejt departmenta da ne smatraju Demokratski front partnerom, Bečić je kazao da mora istaći "pozitivne elemente od prije nekoliko dana".

"Iako se ne bih složio sa mnogo čim sa gospodinom Andrijom Mandićem, on je u Skupštini saopštio da, što se tiče njega i njegovih poslanika, nisu ni planirali da budu članovi Vlade. Poslanici DF-a su potpisali i akt o maksimalnoj privrženosti spoljnopolitičkoj politici Crne Gore... Na bazi ovih stavova i pretpostavki, ne vidim posebne probleme za realizaciju modela o kojima sam govorio. Ne radi se o partnerstvima, već o nužnoj potrebi da unormalimo stanje u zemlji i stvorimo pretpostavke da se održe slobodni i fer izbori."

Glasaće za smjenu predsjednice Skupštine

Bečić je rekao da Demokrate neće povući potpise sa inicijative za razrješenje predsjednice Skupštine Danijele Đurović i da će glasati za njenu smjenu na sjednici 2. septembra.

"Njen izbor je proizvod koalicije sa DPS-om, nelegitimne skupštinske većine sa SNP i Urom. Drugo, dala je saglasnost da se na pravdi Boga razriješi načelnik Generalštaba, general Đurović, tek u prvoj godini mandata, iako je časno obavljao funkciju. Treće - kontinuirani pokušaji pomoći donošenju zakona protiv Zete i Zećana", zaključio je on.

Bonus video: