Oštre reakcije na neizglasavanje Vučinića, Šoća i Kurgaša: "Skandal i politička trgovina"

Vučinić nije izabran iako je u prvom krugu glasanja prije mjesec imao, sada potrebnih, 49 glasova. Međutim, sada za njega nisu glasala dva poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) iako su prije desetak dana Televiziji Vijesti iz te partije kazali da će isto glasati kao prvi put, što je trebalo da znači da će podržati Vučinića

12935 pregleda 11 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Oštre reakcije na neizglasavanje uglednih pravnika Nebojše Vučinića, Dragana Šoća i Fikreta Kurgaša za članove Sudskog savjeta.

Oni nijesu izabrani ni u drugom krugu glasanja u Skupštini što mnogi vide kao skandal i političku trgovinu.

Sada se postavlja pitanje i da li će se više iko prijaviti na konkurs za Sudski savjet čija je popuna jedan od uslova za ubrzanje evropskih integracija.

Skupština je sinoć izabrala samo profesora Radoja Koraća za novog člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, za kog je glasalo 65 poslanika. Za izbor je bila potrebna tropetinska većina od 49 glasova a od preostale trojice kandidata, advokat Fikret Kurgaš dobio je podršku 47 poslanika, profesor Nebojša Vučinić 46 a advokat Dragan Šoć 43.

Uslijedile su oštre reakcije dijela NVO sektora i partija, posebno jer je ovo bio jedan od uslova za ubrzanje evropskih integracija zemlje.

"Za mene je to skandalozno, ali nažalost, očekivano. Imamo posla sa političkih partijama i sa liderima političkih partija koji besprizorno trguju sa svime i svačim, ucjenjuju se međusobno, uslovljavaju, ponavljam trguju, na način koji ja kvalifikujem kao najveći nivo političke korupcije", istakao je advokat Veselin Radulović.

Vučinić nije izabran iako je u prvom krugu glasanja prije mjesec imao, sada potrebnih, 49 glasova. Međutim, sada za njega nisu glasala dva poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) iako su prije desetak dana Televiziji Vijesti iz te partije kazali da će isto glasati kao prvi put, što je trebalo da znači da će podržati Vučinića.

Iz Udruženja pravnika saopštili su da se institucionalna agonija nastavlja sa nesagledivim posljedicama za pravosudni sistem i vladavinu prava, te da se šalje opasna poruka javnosti da lični kredibilitet, profesionalni autoritet i izuzetna karijera i biografija ne znači ništa pred dnevno-političkom logikom.

Na kraju, pitanje je da li će se neko uopšte prijaviti na narednom konkursu?

"Realno, nije za očekivati da će bilo ko ozbiljan ulaziti u taj, mogu reći, politički glib", rekao je Radulović.

Bonus video: