PKCG dala predlog seta mjera podrške privredi: Smanjenje računa, stope PDV, subvencije....

Drugi set mjera PKCG odnosi se na poljoprivredu, a najviše se fokusira na to da obezbijedi stabilnosti snabdijevanja tržišta i finansijsku stabilnost privrednim subjektima

5595 pregleda 4 komentar(a)

Privredna komora Crne Gore (PKCG) uputila je Vladi Crne Gore predlog sa setom mjera koje se tiču energetike i nestabilnosti snabdijevanja osnovnim životnim namirnicama.

Direktorica PKCG Nina Drakić kazala je u Bojama jutra da su se, kada je u pitanju segment energetike, fokusirali na potrošnju električne energije i njenu proizvodnju.

"Ono što smo predložili je mjera smanjenja računa od 10 odsto za sve one privatne subjekte koji u narednom periodu budu trošili manje nego što su to radili u prethodnoj godini. Sa strane potrošnje nije dilema da su Crnoj Gori potrebni novi energnetski objetki i elektrane i važno je da nađemo nove podsticajne mjere koje će omogućiti izgradnju objekata", rekla je Drakić.

Zato su, navela je, predložili uvođenje nulte stope PDV na nabavku opreme za solarne elektrane i ubrazanje procedura za dobijanje dozvola za izgradnju solarnih elektrana na lokalitetima kao što su šumsko i poljoprivredno zemljište, gdje je trajno završena eksploatacija rudarskih sirovina.

"Predložili smo i nultu stopu PDV na ogrijevno drvo i nabavku peleta, jer ako građani budu u mogućnosti da ove ernegente nabave po pristupačnijim cijenama smanjivaće potrošnju električne energije".

Drugi set mjera PKCG odnosi se na poljoprivredu, a najviše se fokusira na to da obezbijedi stabilnosti snabdijevanja tržišta i finansijsku stabilnost privrednim subjektima.

"Predložili smo mjere koje se tiču i proizvodnje hljeba, kako bi im se obezbijedile određene subvencije, mjere koje se tiču mljekarskog sektora jer znamo da je to potencijalno namirnica s kojom možemo imati problem u snabdijevanju. Predložili smo i sniženje stope PDV od sedam odsto na mesne prerađevine, voće, povrće i ribu. Zbog rasta cijena stočne hrane predložili smo dodatne subvencije na njenu nabavku", navela je Drakić.

Bonus video: