Lajčak: Rad Kentere visoko cijenjen u Briselu i zapadnim prijestonicama

"ANB je ključna institutucija za komunikaciju sa NATO, ne sumnjm da je odluka donijela brojna pitanja u zapadnim prijestonicama"

61090 pregleda 175 komentar(a)
Miroslav Lajčak, Foto: TV Vijesti
Miroslav Lajčak, Foto: TV Vijesti

Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak kazao je da je odluka Vlade da smijeni direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Sava Kenteru "jedan ozbiljan potez koji je Valda uradila".

"ANB je ključna institucija za komunikaciju sa NATO i dosadašnjim djelovanjem gosdpodin Kentera je visoko cijenjen u Briselu i u zapadnim prijestonicama. Ne sumnjm da je ova odluka izazvala brojna pitanja u zapadnim prijestonicama i vjerujem da će Vlada imati kredibilne odgovore", rekao je Lajčak gostujući u Vijestima u pola 7 na TV Vijesti.

Na pitanje "gdje vidi izlaz iz trenutne političke situacije", rekao je da odgovor na to "trebaju da daju vaši političari".

"Crna Gora ima demokratski izabrane institucije. Jeste u ozbiljnoj krizi političkoj i institucionalnoj krizi i ona može da postane ustavna, jer nemamo funkcionalan Ustavni sud. Rješenje treba da se traži čvrsto na temelju Ustava, tu nema prostora za kreativnu interpretaciju Ustava", rekao je Lajčak.

On je kazao da se nije smjelo doći u situaciju da se organizuju izbori bez funkcionalnog Ustavnog suda.

"Bilo bi jako loše da na dan lokalnih izbora Ustavni sud ne postoji i ne može da funkcioniše, jer ulazimo u ustavnu anarhiju ili krizu", rekao je Lajčak.

Bonus video: