Milović: Možemo 19. marta možda imati šavnički scenario, možda će stradati neka kutija, pa će se napraviti haos

Gosti emisije Načisto na Televiziji Vijesti bili su Andrej Milović iz Pokret Evropa sad, Nikola Mugoša, predsjednik Državne izborne komisije, Vuk Maraš, građanski aktivista i bivši posmatrač DIK-a, Ana Nenezić, izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanje

79072 pregleda 189 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 16.02.2023. 22:10h
Završeno
21:58h

"Ukoliko DIK donese političku odluku na uštrb prava to će izazvati velike političke potrese u Crnoj Gori i imaćemo još veću destabilizaciju i to ne treba nikome. Nama treba mjerenje pred građanima, pa neka oni odluče ko je bolji kandidat između svih njih. Ako Đukanović ili Mandić dobiju čestitke, ali moraju se dati jednaka prava jedna za sve. Ukoliko se to ne desi biće velikih političkih potresa", naveo je Milović.

21:54h

"MUP mora da razjasni najbrže moguće situaciju sa Spajićem do kraja. Spajić ne može biti diskriminisan u odnosu na druge kandidate. Birači su ti koji treba da kazne Spajića zbog ovakvog ponašanja i konstantnog iznošenja neistina", rekao je Maraš.

21:50h

Nenezić je kazala da nije sigurna da je Spajić "jedini kandidat koji može dobiti Đukanovića".

"Sigurna sam da o nije tako i to i vi odlično znate i nema potrebe da manipulišete podacima. Želim da bi se smirila politička situacija da kampanja prođe u mirnom tonu", rekla je Nenezić.

21:45h

Pokret Evropa sad večeras u 22 sata predaće Državnoj izbornoj komisiji (DIK) kandidaturu Milojka Spajića.

Povezani članci

16. Februar 2023.

Spajić večeras predaje predsjedničku kandidaturu

21:39h

Milović je kazao da 19. marta možemo "možda imati šavnički scenario".

"A to je da imate rezignirane građane koji podržavaju Evropu sad, a koji neće da prihvate da imamo jedan odnos prema Spajiću, a drugi prema ostalima...  Pa će možda stradati po neka kutija, pa će se napraviti haos. Oćemo li to od države. To ne može da se kontroliše, i da je moguće da će biti rezigniranih ljudi", rekao je Milović.

21:32h

Milović tvrdi da je međunarodni faktor od predsjednice Skupštine tražio "da zakaže glasanje za sudije Usatavnog suda ranije, a ona zakazala za 27. februar".

"To je akcija koja je odavno nama javljena. Time bi se spriječile sudije ukoliko predamo žalbu, a DIK odbije kandidaturu Spajića da ne bi imao ko odluči i da se utvri lista bez Spajića. Ujedinilo se veliko političko zlo u Crnoj Gori. Spajić je ujedinio i one za koje smo mislili da se nikad ujediniti neće...", rekao je Milović.

21:19h

"Za mene je gospodin Spajić birač i zainteresovano lice koje nije predalo kandidaturu. Bilo bi neozbiljno da raspravljam u odnosu na hipotetičke i potencijalne situacije...", rekao je Mugoša.

Ponovio je da će sjednica DIK-a biti otvorena za javnost.

21:10h

Emitovan je i razgovor sa Radovanom Popovićem, generalnim direktorom Direktorata za državljanstvo i strance u MUP-u Crne Gore.

Dio razgovora ste mogli pogledati u Vijestima u pola sedam na TV Vijesti.

21:04h

Milović je optužio "Vijesti" da vode medijsku hajku protiv Spajića.

20:52h

Maraš je kazao da je jedina osoba "koja se zacvrenjela nije a slagala je pored Milojka Spajića je Milo Đukanović"

"U emisiji kada su ga pitali ima li firmu van Crne Gore rekao je da nema... Na pitanje a koje su ovo firme, tada je Đukanović odgovorio da se preko njih nije prometovalo...", podsjetio je Maraš.

On je rekao da i "Spajić bez da trepne jednako tako izgovara da nema prebivalište... da nema državljanstvo... na otvorena pitanja da li ima državljanstvo kaže nisam živio u Srbiji".

"Je li vrijeme da dobijemo nekoga ko će sa građanima na pošten i iskren način da razgovara...", naveo je Maraš.

20:48h

Milović je naveo da "prema anketama" Spajić ima 29 odsto, Đukanović 24, Mandić 14 i Bečić 7 odsto opredijeljenih birača.

Nije naveo ko je sproveo istraživanje.

"On je jedini čovjek koji može da pobijedi Đukanovića... Potrebno je potrebno politički mu glavu razbiti da bi se pripremio teren da se kandiduje Đukanović i čeka da DIK uradi ovo što treba da se uradi - da čovjeku koji ispunjava sve uslove dok god mu se ne oduzme crnogorsko državljanstvo, spriječi njegovu kandidaturu, da bi se onda Đukanović kandidovao i pješke pobijedio u prvom krugu...", naveo je Milović.

20:43h

Na pitanje da li je Spajić ostvarivao biračko pravo u Srbiji prethodnih mjeseci i godina, Milović je odgovorio:

"Ne znam, moraćete njega da pitate".

20:39h

Milović tvrdi da je Spajić u decembru 2020. godine prodao stan koji je kupio dvije i po godine prije bavljenja politikom i lideri DF-a mu time "napravili haos potpuni".

"Tada je dao nalog svom advokatu Aleksandru Kovačeviću prilikom prodaje stana dao nalog o prodaji nepokretnosti i da se reguliše pitanje njegovog prebivališta i državljanstva, odnosno da se uradi otpust", naveo je Milović.

Tvrdi i da advokat omaškom nije ispisao iz državljanstva Srbije Spajića.

"Zbog toga što je gospodin Spajić bio u zabludi, doveo je i javnost u zabludu...", naveo je Milović.

Dodao je i da Spajić ima dio odgovornosti, i da je morao da provjeri taj dio...

"Ne aboliram Spajića..."

20:35h

"Ovim što ste nam rekli, Spajić je bio ministar nezakonito... Prekršio je Ustav, a on zabranjuje nezakonito dvojno državljanstvo", rekla je Nenezić.

Dodala je da je "mjera patriotizma ta da nas obmanjujete uporno, o kom god kandidatu se radilo".

"Nakon 30 godina koje smo preživjeli, imamo kod građana jednu izraženu nadu da čekamo neka bolja vremena. I imate mlade lidere koji su se pojavili i slali takvu vrstu poruku. Ovo je za društvo jako loše... Moglo je biti lako razriješeno - Spajić je u 14 h danas mogao da se izvini građanima i objasni svoju situaciju...", rekla je Nenezić

20:29h

Nenezić je pitala Milovića da li može reći kad su predati zahtjevi za ispis iz državljanstva i prebivališta.

"Što se tiče tih stvari, više će vam govoriti Spajić... On je tokom ove nedjelje tražio ispis iz državljanstva Srbije, iz prebivališta je već ispisan", rekao je Milović. 

20:24h

Na pitanje urednika emisije Petra Komnenića da li je Spajić tražio ispis iz srpskog državljanstva ili je dobio rješenje o ispisu, Milović je odgovorio:

"Dok god se Milojku Spajiću ne oduzme crnogorsko državljanstvo, on je državljanin Crne Gore. Da li ima državljanstvo Singapura, Japana, Kine, SAD, Francuske ili Srbije to je nešto što utvrđuje MUP u postupku o državljanstvu. To je poseban postupak u odnosu na kandidaturu...". 

Na ponovljeno pitanje urednika, Milović je odgovorio:

"građanin milojko Spajić ima potvrdu da je odjavio prebivalište u Srbiji, i potvrdu koja potvrđuje da je predao zahtjev, u kom se navodi da se odriče srpskog državljanstva. Shodno tome ima sve ono što je potrebno da preda DIK-u ukoliko bude potrebno.... Dok god mu MUP ne oduzme državljanstvo, Spajić je državljanin Crne Gore", kazao je Milović.

20:18h

Milović je istakao da DIK protiv Spajića "vodi hajku".

"DIK je politički organ koji su se o građani Spajiću obratili drugoj državi i uveli drugu državu u njene institucije u izborni proces u Crnoj Gori...", naveo je Milović.

20:13h

Mugoša je kazao da ne može komentarisati hipotetičke situacije.

"Tek kad Spajić preda kandidaturu DIK ima rok od 48 sati da o istoj odluči...", naveo je Mugoša.

20:06h

Nenezić je istakla da je "danas napravljen progres".

"Danas je prvi dan kada znamo da zaista ima srpsko državljanstvo, iako je to sporio... Smatram da on u ovom trenutku nema zakonskog osnova da mu se odobri kandidatura za predsjednika...", kazala je Nenezić.

20:06h

Maraš je kazao da do ovog trenutka Spajiću nijesu mogli da ograniče kandidaturu izt razloga što je imao prebivalište i državljanstvo Crne Gore.

"Pokretanjem postupka u Srbiji, njemu će Crna Gora morati da izda garanciju za srpske vlasti da on neće izgubiti državljanstvo u Crnoj Gori. A Crna Gora mu ne može izdati garancije jer će da vodi postupak o oduzimanju državljanstva po sili zakona...", rekao je Maraš.

Bonus video: