Jovović: Stalno ukazujemo da nismo bezbjedni, nadležni će utvrditi ko je odgovoran

Predsjednica Osnovnog suda je rekla da su konstantno alarmirali javnost, da se to može naći na internet stranici suda, ali da državne institucije nisu odgovarale

22806 pregleda 20 komentar(a)
Jovović, Foto: TV Vijesti
Jovović, Foto: TV Vijesti

Niko od povrijeđenih u današnjoj eksploziji bombe u podgoričkom Osnovnom sudu nije životno ugrožen, saopštila je predsjednica tog suda Željka Jovović u Vijestima u pola sedam na TV Vijesti.

Mladen Bulatović (39) stradao je nakon što je danas, u holu suda, aktivirao ručnu bombu. Povrijeđeno je pet osoba, od kojih je jedna operisana, dok su četiri pretrpjele šok.

Jovović je rekla da je utvrđeno da je Bulatović osuđivan više puta.

"Imao je taj jedan predmet izvršenja, on je dostavljen ministarstvu i ne nalazimo taj motiv mi iz suda", navela je ona.

Jovović je kazala kako će današnji događaj, nažalost, biti povod da se konačno utvrdi ko je odgovoran za slabo obezbjeđenje institucija.

"U sudu sam već 15 godina kao sudija i vidimo da nismo bezbjeni, na to stalno ukazujemo. Otkad sam stupila na ovu dužnost, od plana rada, preko svih izvještaja, zahtjeva za sredstva, ukazujem da je neophodno obezbijediti bolju bezbjednost u sudu... Da je ušao par metara unaprijed, bilo bi ne znam koliko povrijeđenih", navela je predsjednica Osnovnog suda.

Kazala je da su imali više sastanaka sa Upravom policije, Upravom za imovinu, i da su prije tri godine na sastanku ona i predsjednica Suda za prekršaje tražile na sastanku predsjednika da se nešto uradi. "Predsjednica Vrhovnog suda je tada uputila dopis Vrhovnom državnom tužiocu da se taj problem riješi, i problem tad nije riješen", istakla je.

Kazala je da je policija pokušavala pomoći bezbjednosnom procjenom, upućivanjem policajaca, ali da je zgrada suda nefunkcionalna.

"Imamo ekscese svakodnevno - maloljetnika koji se samopovrijedio, osuđeno lice koje je meni prijetilo, vještak je prijavio taj napad na nas dvoje... toliko smo oguglali da nismo jedno vrijeme ni prijavljivali neprijatnosti", navela je predsjednica suda.

"Kad smo vidjeli da nemamo načina da obezbijedimo tu bezbjednost, pozvala sam direktora Uprave za imovinu, načelnika Uprave policije i predstavnika Ambasade SAD, koji su ponudili pomoć i u prethodnom periodu mnogo pomogli oko funkcionisanja suda... Dobili smo saglasnost i procjenu Uprave policije, čak smo dali i rokove, i krenulo se ka realizaciji. Iz Ambasade SAD su rekli da će kupiti skener i ostalo, ovaj je postavljen 2005. i nikad nije stavljen u funkciju. Ne znam ko je radio te projekte, Osnovni sud do 2.000 stranaka ima dnevno", navela je Jovović.

Na pitanje zašto nisu konstantno alarmirali javnost, Jovović je rekla da su to i činili, da se to može naći na internet stranici suda, ali da državne institucije nisu odgovarale.

Jovović je, na pitanje koga smatra najodgovornijim za današnji događaj, rekla da će to utvrditi nadležni organi. "Otkad sam na čelu te institucije, to traje konstantno".

Nije kazala da li osjeća odgovornost, već da će nadležni utvrditi ko je odgovoran. "Svi u sudu i sa kojima sarađujem znaju da non-stop pričam kao da sam predosjetila šta će se desiti. Svima pričam samo o toj bezbjednosti", istakla je.

Jovović je rekla da je na tu temu razgovarala i sa ministrom pravde kad je posjetio Osnovni sud. "Ovakvi su svi sudovi, osim zgrade Vrhovnog i Višeg suda", zaključila je.

Bonus video: