Tužiocima uzalud prijavljivali torture policajaca iz Odsjeka za posebnu podršku Uprave policije

Iako je nadležnima u poljednje tri godine prijavljeno 20 slučajeva torture policajaca nad uhapšenim osobama, nijedna prijava nije adekvatno procesuirana, kažu iz NVO sektora a to potvrđuju i advokati. Tvrde da Tužilaštvo nije imalo interesovanja da ispita slučajeve pa pozivaju da se to konačno učini

35143 pregleda 34 komentar(a)
Foto: TV  Vijesti
Foto: TV Vijesti

Među žrtvama torture policajaca iz Odsjeka za posebnu podršku Uprave policije, pod komandom Mirka Banovića, a što je objavio portal Libertas, je i Cetinjanin Stefan Kovač, tvrdi njegov advokat Damir Lekić.

Kaže da je upravo on na juče objavljenoj fotografiji sa zelenom plastičnom kesom preko glave. Uhapšen je krajem jula 2020. godine zbog sumnje da je član grupe povezane sa škaljarskim klanom, koja je planirala ubistvo Kotoranina Dejana Kašćelana.

"Bio je izložen ogromnoj torturi, nehumanom, neljudskom, ponižavajućem postupanju koje je nečovječno potpuno. Stajali su po nekakvim šumama pored, stavljali su mu kesu na glavu, zlostavljali su ga pištoljem u usta i, što je najzanimljivija stvar od svega, oni su jedni drugima to slikali, slali fotografije i slike", rekao je Lekić.

Mučenje je, po riječima Kovačevog advokata, nastavljeno i u policijskim prostorijama gdje mu je, kako tvrdi, pod prijetnjama i upotrebom sile uzeta šifra za mobilni telefon, koji je kasnije nezakonito korišćen kao dokazni materijal u postupku.

"Mi smo to tad pokušali da tadašnjem tužiocu saopštimo, tužioca to nije ni interesovalo, on je samo rekao 'ja neću da se bavim tim'. To se nije desilo i on je zapisnički konstatovao da ja podnesem krivičnu prijavu nadležnom tužiocu. Ja sam to i uradio i Stefan Kovač je kasnije saslušan", rekao je Lekić.

Ipak, krivična prijava još čeka na epilog jer, kako tvrdi Lekić, nadležni tužilac nije preduzeo nikakve radnje koje bi vodile ka otkrivanju počinilaca torture.

Na pasivnost nadležnih ukazali su i iz Akcije za ljudska prava (HRA), odakle su apelovali na Specijalno tužilaštvo da postupanja policajaca tretira kao krivična djela počinjena od strane organizovane kriminalne grupe.

"Iz postupanja SDT-a mora biti isključen svaki državni tužilac koji je kompromitovan dosadašnjim nedjelotvornim postupanjem po do sada prijavljenim slučajevima. Ističemo da su neki od zločina sa fotografija odavno prijavljeni državnom tužilaštvu, koje ih do današnjeg dana nije procesuiralo iz nepoznatih razloga", saopšteno je iz HRA.

Iz HRA podsjećaju da je 20 osoba prijavilo iznuđivanje iskaza od strane policije tokom posljednje tri godine ali nijedna prijava nije adekvatno procesuirana.

Povodom hapšenja više pripadnika Uprave policije tokom proteklih nekoliko dana, od kojih su neki na funkcijama još od vremena vlasti DPS-a, lider te partije i predsjednik države Milo Đukanović pozvao je tužilaštvo da preduzme neophodne mjere.

"Bez obzira da li je riječ o policajcima ili o ljudima koji nikad nisu oblačili uniformu, da li su radili u prethodnom periodu, ili u ovom periodu, valjda ne očekujete drugo od mene do da pozdravim aktivnost Tužilaštva kada se bavi tim slučajevima i kada doprinosi tome što su nezakonita postupanja, a posebno brutalna nezakonita postupanja na štetu slobode, integriteta ličnosti, da reaguje efikasno", rekao je Đukanović.

Portal Libertas juče je objavio fotografije i nalaze Europola koji pokazuju da je grupa policajaca, navodno povezanih sa kavačkim klanom, između ostalog, zlostavljala uhapšene, fotografisala ih i slala slike šefovima te kriminalne organizacije. Da li su bili upoznati sa djelima svojih službenika te da li su pokretani postupci protiv njih, Iz Uprave policije na pitanja TV Vijesti nisu odgovorili.

Bonus video: