Boje jutra: Stručnjaci napominju da je važno ostati smiren u stresnim situacijama - Vijesti.me
"VAŽNO JE IMATI PRAVE INFORMACIJE"

Boje jutra: Stručnjaci napominju da je važno ostati smiren u stresnim situacijama

Đurđić i Burdžović napominju da je, najprije, dužnost svakog pojedinca da umiri sebe i ponaša se odgovorno i savjesno u stresnim situacijama.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Psiholog Marko Đurđić i specijalistkinja psihijatrije, Maida Burdžović, u Jutarnjem programu Vijesti govorili su o načinima kako, pored zdravlja, sačuvati i vedar duh u trenutnoj situaciji izolacije.

Veliki problem, kako ističe Đurdić, jeste širenje dezinformacija koje kod građana izazivaju nepotrebnu paniku i strah, zbog čega je jako važno da se građani, za početak, informišu na pravim adresama i ponašaju smireno.

Đurđić i Burdžović napominju da je, najprije, dužnost svakog pojedinca da umiri sebe i ponaša se odgovorno i savjesno u stresnim situacijama.

„Bez obzira čime se bavimo u životu, sada je trenutak da pokažemo ozbiljnost, solidarnost i odgovornost kako bismo se izborili sa trenutnom situacijom“, ističe Burdžović, koja napominje da „negiranje ozbiljnosti situacije pokazuje nedovolju zrelost, dok je strah prirodna reakcija i ne treba je skrivati, već se ponijeti zrelo i ozbiljno“.

Đurđić se saglasio da je prirodno pokazivati određenu dozu straha, ali da se u potrazi za informacijama često pribjegava onima koje odgovaraju ličnim uvjerenjima, te da se moramo koncentrisati na relevantne izvore informacija u cilju kvalitetnog informisanja. 

„ Kada posjedujemo prave informacije, možemo da kontrolišemo svoje emotivno stanje, količinu stresa i da upravljamo ponašanjem“, ističe on.

Burdžović napominje da prostor za netoleranciju u domu postoji usljed napetosti situacije, ali da je važno pokazati razumijevanje i u tom smislu se prilagoditi novonastalim okolnostima. 

Ona apeluje na medije da prilikom informisanja javnosti uzmu u obzir činjenicu da na čovjeka posebno utiče način na koji informacija dolazi do njega, pa je na medijima ovih dana, kako kaže, još veća odgovornost nego inače. 

Takođe preporučuje da se slobodno vrijeme kod kuće organizuje kvalitetno, jer je organizacija važna i za očuvanje dobrog raspoloženja, jer se u suprotnom javlja prostor za nezadovoljstvo i negativne misli. 

Napominju da je telefonska linija Doma zdravlja Podgorica na raspolaganju svim građanima kojima je potrebna psiho-socijalna podrška i da istu mogu dobiti pozivom na sljedeće brojeve telefona 020/ 481-929 i 067/074 – 135