DPS jednoglasno za Mila: Autoritarna struktura u kojoj se Đukanović pita za sve - Vijesti.me
U SUSRET KONGRESU

DPS jednoglasno za Mila: Autoritarna struktura u kojoj se Đukanović pita za sve

Za zamjenika partije, takođe jedinstveno predlazu aktuelnog premijera Duška Markovića.

Milo Đukanović
Milo Đukanović

Do sada, u 22 od 24 crnogorske opštine, Milo Đukanović jednoglasno je predložen za predsjednika DPS-a. Ostalo je još da se izjasne opštinski odbori vladajuće partije u Herceg Novom i Andrijevici. 

Partijski izbori raspisani su prije šest mjeseci, koliko već traju i pripreme za osmi kongres DPS-a, koji će biti održan 30. novembra u Podgorici. Ubrzo nakon što se ušlo u proceduru izbora, lider partije Milo Đukanović, koji je na tom mjestu od 1998, ovako je odgovorio na pitanje da li će se ponovo kandidovati za predsjednika DPS-a.

"Vrlo iskreno, ne razmišljam o tome. Ne mislim da je u svemu tome presudan ni moj lični stav, niti je tu dominantna neka lična ambicija. Nadam se da mi vjerujete da tu vrstu ambicije više nemam i da sam sve te svoje ambicije odavno i u potpunosti zadovoljio", kazao je 19. aprila ove godine. 

Ipak, jednoglasnu želju partijske baze da i nakon 21 godine, Đukanović ostane na čelu partije, a pritom je kao šef države predsjednik svih građana, za Milku Tadić Mijović iz Centra za istraživačko novinarstvo govori dvije stvari

"Da je ta partija jedna autoritarno ustrojena struktura kojom dominira Đukanović već decenijama i da će tako ostati i u budućnosti. Zanimljivo je da je njegov prethodnik na mjestu šefa države Filip Vujanović makar bio zamrznuo svoju funkciju u DPS-u, a čini mi se da Đukanović nije spreman na taj korak, mada, vidjećemo šta će biti na Kongresu. Koliko god da Đukanović djeluje dominantno i da on upravlja svim, ovo možda najbolje govori o njegovoj nesigurnosti i o tome kako ga je strah da ispusti bilo koju polugu vlasti, a posebno ga je strah da ispusti partiju", smatra Tadić Mijović.

Iz DPS-a nijesu danas željeli da govore na ovu temu, već su nam samo rekli da neće davati nikakve izjave dok se ne završi procedura izbora.

A u proceduri - osim što članstvo za lidera i dalje želi Đukanovića, saglasnost još u jednom – da njegov zamjenik bude i aktuelni premijer - Duško Marković.

"Mislim da DPS hoće time da demonstrira jedinstvo unutar partije jer se dugo spekulisalo da tu ima nekakvih makar različitih glasova i viđenja", dodaje Tadić Mijović.

U međuvremenu, iz Predsjedništva DPS-a poručili su kako od 1. oktobra u okviru partije kreće javna rasprava o Programu, Satutu i Izvještaju o radu između dva kongresa

"Ocijenjeno je da ta dokumenta predstavljaju odličnu osnovu za dalje oblikovanje politika partije, koje će voditi crnogorsko društvo do većeg kvaliteta života, kao i boljeg organizovanja DPS za buduće izborne i druge političke izazove."

Tadić Mijović ne očekuje da će predstojeći kongres DPS-a donijeti nešto novo

"Mislim da je teško očekivati da će se DPS unutar sebe demokratizovati. Jedino što može da se desi to je da se desi nešto u samom društvu, da društvo izvrši takav pritisak, da se taj pritisak osjeti na kraju i u vladajućoj partiji. Znači, ja ništa ne očekujem od tog kongresa niti očekujem nešto od DPS-a."

Đukanović je za predsjednika DPS-a prvi put izabran na trećem Kongresu partije 31. oktobra 1998. godine.


Vidi sve komentare