"Krajišnik": Drveni automobil vajara Slavka Beronje - Vijesti.me
IZRADU DRVENOG AUTOMOBILA POČEO JE 1992. GODINE

"Krajišnik": Drveni automobil vajara Slavka Beronje

Drveni automobil „Krajišnik“ je djelo vajara Slavka Beronje, porijeklom iz Krajine, koji od 91. godine živi u Budvi. Ime mu je dao kako bi imao uspomenu na mjesto rođenja, ali i da bi ispunio djedovu želju.

Da li ste nekada vidjeli automobil od drveta, ili se možda vozili u njemu? Gotovo da ne postoji Budvanin kojem u saobraćaju nije privukao pažnju oldtajmer Slavka Beronje, napravljen upravo od drveta. Vajar porijeklom iz Krajine je počeo ovom umjetnošću da se bavi 1971. godine, i najviše je koristio kamen i drvo. Uspomena na djeda i ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti, inspirisale su ga da napravi auto gdje su i detalji rađeni od drveta.

Kombinujući metalne djelove renoa, mercedesa i bmw-a, i različite vrste drveta poput trešnjinog, hrastovog, maslinovog, izradu drvenog automobila, počeo je 1992. godine.

"To je napravljeno u stvari iz ljubavi prema skulpturi, prema umjetnosti, a ne prema automobilu. Ja nisam industrija, znam svoje mogućnosti, a više me zanimalo da to bude unikat po materijalu i obliku. To je bila želja moga djeda, dok smo živjeli u Hrvatskoj, on je htio da napravi motorne kočije. Djed je umro, ostao u Hvrvatskoj, ja sam došao ovdje da bih obećanje prema djedu održao i napravio ovo što vidite tu." - Slavko Beronja

Ekipa jutarnjeg programa TV Vijesti je imala tu čast da napravi krug upravo u takozvanom “Krajišniku”.