Ne miče s mjesta: Sedam godina od postavljanja kamena temeljca za Eko zgradu - Vijesti.me
NE NAZIRE SE KRAJ

Ne miče s mjesta: Sedam godina od postavljanja kamena temeljca za Eko zgradu

Prvobitni rok za završetak radova - 2014. godina davno je probijen

Zgrada planirana u blizini Rektorata
Zgrada planirana u blizini Rektorata

Gotovo sedam godina je prošlo od postavljanja kamena temeljca za izgradnju Eko zgrade, zajedničkog projekta crnogorske i italijanske vlade, koja je namijenjena Ministarstvu održivog razvoja i turizma i studijskoj jedinici ekologije Univerziteta Crne Gore. 

Na svečanom obilježavanju početka radova u novembru 2012. godine izgradnja ovog objekta, u okviru Sporazuma o saradnji u oblasti zaštite životne sredine, najavljena je kao kruna partnerstva dvije države.

“Ovo što radimo je nešto što će ostati. Veoma konkretan znak zajedničkih poslova Crne Gore I Italije, i nadam se dobar za budućnost”, kazao je 12. novembra 2012. Korado Klini, ministar zaštite životne sredine kopna i mora Italije.

Prvobitni rok za završetak radova  -  2014. godina davno je probijen. 

Međutim, nije jedini.

Iako su TV Vijesti iz Ministarstva održivog razvoja i turizma ranije kazali da bi ova zgrada, vrijedna 13 miliona eura, trebalo da bude gotova do kraja ove godine, stanje na terenu pokazuje da će i taj rok biti probijen. Ne samo što se kraj radova ne nazire, već se čini da oni nisu ponovo ni počinjali.

 Crnogorski udio u prvoj fazi izgradnje iznosi blizu 44 odsto, a ostatak je obaveza Italijana. Iako tvrde da projekat eko-zgrade nije doveden u pitanje, u MORT-u, baš kao i ranijih godina, i za ovo kašnjenje krive italijanske partnere.

“Usporena realizacija je posljedica usaglašavanja internih procedura kod nadležnih institucija Republike Italije, a koje se odnosi na obezbjeđivanje dodatnih finansijskih sredstava u njihovom budžetu. Iznos istih nije precizno definisan već okvirno, jer zavisi od vrste i obima radova koje je neophodno definisati od strane izvođača, u prisustvu nadzora i predstavnika naših i italijanskih institucija. Ovo iz razloga jer se radi o složenom građevinskom objektu – u projektantskom i izvođačkom smislu", saopšteno je iz MORT-a.

A kada bi, barem okvirno, ova zgrada konačno mogla da bude završena, iz Ministarstva nam nisu kazali. Do tada, ova prilično velika bijela konstrukcija narušavaće izgled jednog od elitnijih djelova Podgorice.


Vidi sve komentare