Pomoć Montenegro erlajnsu: Ko je kršio zakon i ko bi zbog toga trebalo da odgovara? - Vijesti.me
IZ OPOZICIJE POZIVAJU SDT DA UĐE U AGENCIJU ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE

Pomoć Montenegro erlajnsu: Ko je kršio zakon i ko bi zbog toga trebalo da odgovara?

Finansijski stručnjaci konstatuju kako je nacionalni avioprevoznik rekorder u nezakonitom primanju državne pomoći, ironično sugerišući da se tako i građani mogu obratiti Ministarstvu saobraćaja za pomoć u milionima

I zvanično – Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nezakonito je isplaćivalo pomoć Montenegro erlajnsu. To se čita iz juče objavljenog Izvještaja DRI o reviziji završnog računa budžeta za prošlu godinu, u kome se navodi kako je crnogorska nacionalna avio-kompanija prošle godine dobila više od sedam miliona eura državne pomoći, bez izjašnjenja Agencije za zaštitu konkurencije

"Sredstva u iznosu od 7.266.658,70 eura su prenešena za isplatu pomoći preduzeću radi servisiranja dospjelih obaveza bez prethodno pribavljenog mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je bilo u obavezi da se prilikom pružanja pomoći privrednim društvima pridržava Zakona o kontroli državne pomoći", navodi se u izvještaju DRI.

Zakon o konroli državne pomoći, kao i direktive EU, ističe SDP-ov Raško Konjević, zabranjuju da se privrednim subjektima daje novac iz budžeta, ukoliko to ne odobri nadležna Agencija. Kaže da je DRI konačno jasno ukazala na nezakonitu dodjelu pomoći Montenegro erlajnsu

"Da u našoj Crnoj Gori postoje objektivne profesionalne i nezavisne institucije, danas bi specijalni državni tužilac pošao u Agenciju za zaštitu konkurencije i priveo direktora Agencije i predsjednika Savjeta jer ovo je posao Agencije za zaštitu konkurencije. Agencija za zaštitu konkurencije ne radi svoj posao, ili svoj posao radi na nesavjesan način, ili zloupotrebljava svoj službeni položaj", ističe Konjević.

Agencija, shodno Zakonu koji se primjenjuje od 2018, ima sva ovlašćenja da spriječi nezakonito dodjeljivanje državne pomoći

"Od ovlašćenja koja se tiču saglasnosti na koju se poziva DRI, do tzv. naknadnih kontrola, koje bi podrazumijevale da Agencija za zaštitu konkurencije, nakon utvrđenih kontrola i evidentno nezakonitog postupanja, naloži korisnicima državne pomoći da ta sredstva vrate u budžet", navodi Konjević.

Zašto nijesu radili ono na što ih obavezuje zakon, iz Agencije za TV Vijesti nijesu odgovorili.

Kompanija Fideliti konsalting podsjeća kako u izvještaju eksterne revizije Montenegro erlajnsa za prošlu godinu piše i da su se ovi milioni uplaćivali na osnovu dopisa koji nijesu bili dostupni revizorima. Zato na svojoj fejsbuk stranici ironično primjećuju:

"Zbilja, ovo su rekorderi u primanju državne pomoći koja nije bila na izjašnjenju nadležne Komisije za kontrolu državne pomoći? Usput, državnu pomoć knjiže kao prihod pa nas smaraju da su ostvarili rekordne prihode iako to nije tačno. Poruka za sve građane: zvrcnite telefonom Ministarstvo saobraćaja da vam uplate milion eura, oni će vam ga uplatiti i to opravdati dopisom bez izjašnjenja institucija koje su zadužene da se izjasne o vašim milionima".

Odgovore o nezakonito dodijeljenoj pomoći TV Vijesti nije dobila ni od Ministasrtva saobraćaja, kao ni od nadležnih za poglavlje 8 – Konkurencija, koje se ne otvara, jer je i po izvještajima Evropske komisije sporna upravo dodjela državne pomoći nacionalnom avio prevozniku. 

Raško Konjević podsjeća kako je, osim preko Ministarstva saobraćaja, sporno davanje Montenegro erlajnsu i preko Nacionalne turističke organizacije.

"Ovdje imate avansna plaćanja od 3,5 miliona, u dvije godine, za koja nema opravdanja. Radi se najvjerovatnije o klasičnim fiktivnim ugovorima gdje je nešto avansno uplaćeno, a usluga nije vraćena", ističe on.

Televizija Vijesti je ranije i za ove uplate pitala Ministartvo finansija , kao i NTO, ali su i tada ostali nijemi.


Vidi sve komentare