Šta čini zbirku starina dobrotske porodice Radimir - Vijesti.me
JUTARNJI PROGRA "BOJE JUTRA"

Šta čini zbirku starina dobrotske porodice Radimir

Kroz predmete znamenite dobrotske porodice Radimir vodimo vas u prošlost. Njihova zbirka starina, koja čini preko 500 eksponata, ima status kulturnog dobra Crne Gore

Jutarnji program
Jutarnji program

Izložba eksponata porodice Radimir otvorena je u Galeriji solidarnosti u Kotoru, pod nazivom "Sačuvano blago dobrotskih palata", a više o značaju ove vrijedne zbirke kazala nam je i jedna od autorki Dragana Lalošević.


Porodica Radimir je stara vjekovno stara porodica koja je dala preko 150 kapetana, njihovi članovi bili su borodvlasnici, suvlasnici i naravno bavili su se trgovinom. 

Uspjeli si da sačuvaju vrijedne predmete, tragove ove porodice pratimo kroz kamene natpise, pratimo ih u upotrebnim predmetima, u mobilijaru, ali i u drgim djelovima. 

Po priči Zorana Radimira, već njegov pradjed je imao sačuvanu zbirku, koja se dopunjavala. U jednom trenu ova kapetanska porodica brojala je 24 doma. 

Na izložbi je zastupljen period od 16 do 20 vijeka, kada je Dobrota na vrhuncu svoje moći, najstariji predmet je oglavlje koje se zove cacara, rađeno kako se radi dobrotska čipka. Ova cacara je jedna od dvije sačuvane u Crnoj Gori. 

Pokušali su i da prikažu kako se radi dobrotskom čipkom, tako da se može sagledati koji su načini izrade. Ovog puta Draganu je fasciniralo rodoslovno stablo, kao vjerni dokaz istorije jedne brojne porodice.


Vidi sve komentare