"Vrijeme velikih fabrika je prošlo, godišnje smo zarađivali preko milion eura po čovjeku” - Vijesti.me
KLIKOVIMA DO USPJEHA

"Vrijeme velikih fabrika je prošlo, godišnje smo zarađivali preko milion eura po čovjeku”

Stručnjak za industriju video igara, Nikola Čavić, kaže da mladim startap kompanijama treba finansiranje u iznosu od 50 do 200 hiljada eura, a Vlada bi trebalo da promijeni obrazovni sistem, tako da bude u skladu sa potrebama novih industrija...

Nikola Čavić
Nikola Čavić (Foto: Screenshot)

 Nikola Čavić sedam godina je bio direktor razvoja poznate srpske kompanije Nordeus, koja je i u svjetskim razmjerama, doživjela vrtoglav uspjeh.  

"Vjerovatno najpoznatija u ovom regionu, iz Srbije, iz Beograda, koja je izdala igru TopEleven, fudbalski menadžer, sa nekih 200 miliona korisnika širom svijeta, što je stvarno fenomenalan uspjeh, to je sve krenulo sa tri momka, iz garaže što se kaže... Zaposlenih je bilo 175, na vrhuncu, nismo objavljivali te brojke zvanično, ali mogu da vam kažem da smo u jednom periodu zarađivali godišnje preko milion eura po čovjeku, po svakom zaposlenom", priča Čavić za TV Vijesti.

Vrijeme velikih fabrika i klasičnih preduzeća, davno je prošlo.  

"Ono što mnogi ljudi ne shvataju je da je industrija video igara nekih 2 do 3 puta veća od industrije filma i nekoliko puta, 6-7 puta veća od muzike.  Zapošljava ogroman broj stručnjaka, iz raznih sfera...  Trenutno se procjenjuje da postoji dvije i po milijarde gejmera širom svijeta, to je trećina globalne populacije, za razliku od nekih teških industrija, gdje imate transport, eksport, carine, gomilu logistike, ovdje to ništa ne postoji, vi sa vašim kompjuterom, nečiji unuk, sin, sa kompjuterom sa 15 godina može da kreira video igru i da je plasira bukvalno ovako", navodi Čavić. 

On je učestvovao na nacionalnoj konferenciji o digitalnoj transformaciji, u organizaciji kompanije Amplitudo, koja je u Podgorici okupila regionalne digitalne inovatore.

"Američki startapovi koji su promijenili svijet Gugl, Epl, Amazon, Fejsbuk, svi su počeli kao mali biznisi, praktično iz garaže. Kao što možda neki od vas rade sada. Ali, najvažnije je imati ideje", kazala je Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD-a.

"Programski ciljevi Vlade usmjereni su na stvaranje uslova za dinamičan razvoj infrastrukture i mreža nove generacije i stalno unaprjeđenje e-usluga...", navela je Dragica Sekulić, ministarka ekonomije.

A direktor Asocijacije industrije video igara u Srbiji sugeriše šta bi nadležni mogli da urade.  

"Kapital je kritičan, naročito za te mlade startape koji tek treba da krenu i to su neke relativno male sume koje mogu da se kreću od 50 do 200 hiljada eura, kojim kupuje recimo dvije godine razvoja na toj igri, to je jedna stvar, druga stvar je ono na što Vlada može da utiče je obrazovni sistem, da obrazovni sistem promijeni tako da bude u skladu sa potrebama ovih novih industrija", smatra Čavić.

  Iz Vlade ističu da žele da u partnerstvu sa kompanijama iz sfere informacionih tehnologija, podstaknu razvoj konkretnih digitalnih rješenja, koja će građanima i privredi unaprijediti uslove života i rada.  


Vidi sve komentare