Zločini iz strasti se vezuju za odrasle osobe, ali ne i za maloljetna lica - Vijesti.me
ODGOVORNOST ZA OVAKVE ZLOČINE NOSIMO SVI

Zločini iz strasti se vezuju za odrasle osobe, ali ne i za maloljetna lica

"Potrebno je da neko mnogo vremena provede fokusiran na tu osobu ili ideju da bi se počinio zločin iz strasti." kazala je Nađa Ševaljević, klinički psiholog i načelnica Centra za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju

Šta jednu maloljetnu osobu može da natjera da počini zločin poput ubistva? Da li je za takvo ponašanje kriv odgoj ili njihova priroda? Stručnjaci misle i jedno i drugo.

Dijana Gavranović - Popović, načelnica Stručne službe VDT-a, gostujući u Bojama jutra, istakla je da teret odgovornosti za ovakve slučajeve nosimo svi.

"To dijete raste među svima nama, mi ga znamo od rođenja kao roditelji, kroz predskolšku, školsku ustanovu. Nije to dijete živjelo na pustom ostrvu, mogli smo svi da prepoznamo da ispoljava na ranom uzrastu agresivno ponašanje. Imamo i djecu koja su tiha, mirna i za koju mi stručnjaci nekad kažemo da su ekspres lonac. Oni kupe i kupe, ne znaju šta da rade s tim što ih muči, ne obraćaju se nikome, niko ih ne vidi jer su tihi, mirni, poslušni, fini kod kuće, u školi, uzorni đaci i najedanput se desi eksplozija jer više ne može da izdrži. Odgovorni smo svi."

Komentarišući navode policije, koja sumnja da je šesnaestogodišnjak iz Nikšića ubio svoju osamnaestogodišnju sugrađanku, te da se radi najverovatnije o zločinu iz strasti, stručnjaci ističu da se takve situacije vezuju za odrasle osobe, nikako za djecu, te da se u takvim slučajevima ubistvo ne počini iz afekta, već naprotiv.

"Potrebno je da neko mnogo vremena provede fokusiran na tu osobu ili ideju da bi se počinio zločin iz strasti." kazala je Nađa Ševaljević, klinički psiholog i načelnica Centra za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju. Upravo se na tu ustanovu nadležni organi oslanjaju kada je u pitanju podrška žrtvi ali i procjena maloljetnika koji je učinio teško krivično djelo.

I Gavranović - Popović, ističe da se tokom njenog tridesettrogodišnjeg iskustva rada sa djecoma nije desilo da se zločin iz strasti vezuje za maloljetne osobe, već isključivo odrasle, te da treba biti obazriv pri iznošenju takvih procjena.

Opširnije u prilogu iz jutarnjeg programa.


Vidi sve komentare