Višestruko nagrađivan: Film o razvodu na iranski način - Vijesti.me
FILM “RAZVOD” - SUBOTA 19:55

Višestruko nagrađivan: Film o razvodu na iranski način

"Razvod" je osvojio čak 52 nagrade, među kojima su dva Oskara, tri Zlatna medvjeda i Zlatni globus

Film "Razvod"
Film "Razvod"

Priča ovog filma počinje u Teheranu gdje žive Nader, Simin i njihova dvanaestogodišnja kćerka. Želeći da se preseli negdje gdje će svojoj ćerki moći da pruži svjetliju budućnost Simin na sve načine pokušava da ubijedi muža da na to pristane. Ali Nader se premišlja. On ima bolesnog oca kojeg ne želi da ostavi. Zbog tog sukoba bračni par je pred razvodom.

Film "Razvod"

Kad sud odbije njen zahtjev za razvod, Simin se seli kod svojih roditelja, dok njihova ćerka ostaje kod oca. Teški trenuci za porodicu tek slijede. Nader unajmljuje trudnicu da čuva njegovog oca. Nakon što se ispostavi da ona to ne može, desiće se stvari koje će duboko promijeniti Naderov život i izmijeniti sliku koju njegova ćerka ima o njemu.

Film "Razvod"

Iranski filmovi već nekoliko decenija privlače pažnju svjetske javnosti. Film "Razvod" režisera Ašgara Fahradija, osvojio je tri Zlatna medvjeda u Berlinu, za najbolji film i najbolje glumce, a kao kruna uslijedio je Oskar za najbolji film vanengleskog govornog područja. Film je osvojio čak 52 nagrade među kojima su, pored tri Zlatna medvjeda, dva Oskara i Zlatni globus.

Film "Razvod"

“Razvod” je izuzetna melodrama koja oslikava da smo svi mi kao ljudi nekompletni i skloni raznim greškama, bez obzira na naše namjere. Film na kvalitetan način obrađuje pitanja ljubavi, iskrenosti, odgovornosti, religioznosti i žrtvovanja.

Sarina Farhadi koja glumi ćerku ovog bračnog para je rediteljeva ćerka.

Režiju potpisuje Asgar Farhadi, a u glavnim ulogama su: Lejla Hatami, Pejman Moadi, Šahab Huseini, Sareh Bajat i Sarina Farhadi.

Film “Razvod” gledajte u subotu od 19.55h na TV Vijesti.


Najčitanije iz sekcije Filmovi