Ostaci srušenog hotela Fjord i dalje se nalaze na istom mjestu, naočigled brojnih turista i mještana - Vijesti.me
RUGLO U KOTORU

Ostaci srušenog hotela Fjord i dalje se nalaze na istom mjestu, naočigled brojnih turista i mještana

Fjord je izgrađen 1986. godine, a zatvoren je poslije samo 19 godina rada. Godinama je tavorio, a ni danas nije poznato ko će, kada i šta graditi na toj ekskluzivnoj lokaciji

Ruševine starog hotela Fjord, zbog blokade rada kotorskog parlamenta, i dalje su na istom mjestu, ružeći sliku grada. Svi se nadaju da će šut biti što prije biti uklonjen, da li će to tako biti nakon što se uskoro formira nova vlast u Kotoru, ostaje da se vidi. Šteta je već napravljena, jer smo ušlu u ljetnju sezonu.

Inače, Fjord je izgrađen 1986. godine, a zatvoren je poslije samo 19 godina rada. Godinama je tavorio, a ni danas nije poznato ko će, kada i šta graditi na toj ekskluzivnoj lokaciji.

Ruševine hotela Fjord, pravo su ruglo Boke Kotorske. Iz Opštine Kotor podsjećaju da je stari hotel srušen mimo propisa.

"Tu se dosta neoprezno od strane investitora ušlo u cijeli taj posao. Investitor nikad nije napravio Elaborat, što je obavezan, Elaborat rušenja objekta. Opštine više nemaju građevinsku inspekciju, mi smo mogli da reagujemo tek u onom momentu kada su kamioni počeli da izvoze to, preko naše Komunalne policije", kazao je Milivoje Samardžić, potpredsjednik Opštine Kotor.

Kad je već srušen kako je srušen, trebalo je odvesti šut. Sjednice kotorskog parlamenta nisu se mjesecima održavale, tako da Opština nije mogla odobriti najbližu lokaciju za odlaganje šuta.

"Taj lokalitet je bio određen - Ledenice u Donjim Krivošijama. Napravljen je predlog Odluke koji je trebalo da bude još prošle godine, u trećem kvartalu, ali kako svi znamo da se Skupština nije održavala godinu dana, to se još nalazi u skupštinskoj proceduri. Nakon naše smjene, ako će nekome biti lakše, to će ova nova vlast da riješi vrlo brzo, samo ako donesu odluku. Novi učesnici u novoj vlasti opstruirali su rad Skupštine cijelo ovo vrijeme i čekali ovaj momenat da se vrate u zagrljaj gdje su bili 20 godina", dodao je Samardžić.

Na sam pomen starog Fjorda, mještani negoduju:

- Da se niko nije našao pa da protestuje, da kaže daj ako ne može vlast, možemo li mi kao građani, ciglu po ciglu, nešto da napravimo da ovu bruku maknemo odavde, jer ovo je zatrašujuće. Ovo je prvi neki dojam i prva slika ljudi sa kruzera koji dolaze u Boku, da vide ovo, niko ništa...

- Ja bih tu da naprave jedan lijepi parking, za autobuse ili za mala auta, da se to očisti, da se digne taj šut, jer to je stvarno jako ružno vidjeti, za strance i za nas. Ne možemo se ni kupati tu. Ja ne bih hotel, dosta je hotela.

- To će da očiste što prije, nego su vozila u kvaru.

- Nikad nije grđa ulica bila, ni ovaj Fjord, želim da se ovo ukloni...

Drevni grad je pun turista, a ovo šalje veoma ružnu sliku.

"Takve stvari ne bi trebalo da se dešavaju. Treba u predsezoni, u zimskom periodu rješavati neke stvari. Nadamo se da će to u skorijem vremenu da bude uklonjeno i da će Kotor i dalje ostati biser Mediterana", rekao je ugostitelj Rajko Milunović.

Kotorani ne znaju ko je vlasnik hotela. Nakon nekoliko promjena vlasnika, hotel je došao u ruke kompanije "Boka Bay Investment", osnivača Orhana Pelinkovića i Habiba Cem Bahadira.

Kasnije je sa 90 odsto vlasništva upisana kompanija "GB Investment Development Limited". Investitor je mogao šut da odveze na recimo cetinjsku ili hercegnovsku deponiju, ali nije, zbog veće cijene prevoza.

"Ako za investiciju koju obećavaju, od miliona, im je veliko tih 200, 300 ili 100 hiljada eura da se to očisti da bi ušli u posjed da rade, onda ja mislim da uopšte nisu ozbiljni i da je to samo još jedan trik i za građane i za ostale da tu postoji neki ozbiljan investitor", zaključuje Samardžić.

I tako, turisti dolaze i odlaze, a građani, sjećajući se starog i čekajući novi hotel ili možda stanove za tržište, ulaze u novu glavnu ljetnju turističku sezonu.


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije TV