OPOZICIONI POSLANICI NISU PRISUSTVOVALI SJEDNICI PARLAMENTA

Pokret "Odupri se 97000" i opozicija pregovaraju: Potpisaće dokument o bojkotu izbora?

Demokratski front (DF) je saopštio da neće učestvovati na zasijedanju Skupštine i da neće učiniti ništa što bi moglo da ugrozi uspjeh protesta

Sa protesta "Odupri se 97000" u Podgorici
Sa protesta "Odupri se 97000" u Podgorici (Foto: Savo Prelević)

Prema nezvaničnim saznanjima Televizije Vijesti, u toku su razgovori predstavnika pokreta "Odupri se - 97000" i lidera opozicionih političkih partija pojedinačno, a sljedeći korak trebalo bi da bude potpisivanje obavezujućeg dokumenta o bojkotu svih izbora, dok se ne stvore regularni uslovi za njihovo održavanje.

Opozicioni poslanici danas nijesu prisustvovali današnjoj redovnoj sjednici parlamenta, prvoj od kako je sa građanskih protesta stigao zahtjev da bojkotuju Skupštinu i sve izbore dok se ne stvore uslovi za njihovo fer održavanje.

Demokratski front (DF) u međuvremenu je saopštio da neće učestvovati na zasijedanju Skupštine i da neće učiniti ništa što bi moglo da ugrozi uspjeh protesta.

Slično razmišljaju i u klubu nezavisnih poslanika.

Jos se ne zna odluka Krivokapićeve Socijaldemokratske partije (SDP), koja i dalje insistira na tome da svaka promjena mora imati podršku evropskih i evroatlanskih partnera.

Svi opozicionari su saglasni da nema izlaska na izbore do uspostavljanja demokratskog ambijenta .

"Sa žaljenjem konstatujem da nema predstavnika opozicije u sali. Moj apel i pretpostavljam kolega iz vladajuće većine, je da bismo željeli da nam se što prije pridruže", istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Tako je počela prva sjednica Skupštine, nakon subotnjeg građanskog protesta u Podgorici, sa koga je od opozicije zatraženo da napusti parlament i bojkotuje sve izbore, do fer uslova za njihovo održavanje.

Zašto nijesu u skupštinskim klupama, iz DF-a su objasnili u saopštenju – iako je, kažu, poslanički mikrofon jedini slobodan medij koji im stoji na raspolaganju, neće povući nijedan potez koji bi mogao da nanese štetu građanskom protestu 16. marta

"Poslanički klub DF je donio odluku o neučestvovanju naših poslanika na zasijedanju Skupštine Crne Gore, već ćemo 16. marta, zajedno sa građanima, biti na protestu koji je organizator odredio kao prelomni za ispunjavanje postavljenih zahtjeva", saopšteno je iz DF.

U SDP su danas izbjegli odgovor na pitanje da li na zahtjev organizatora građanskih protesta napuštaju parlament.

Ponovili su da podržavaju opravdani revolt građana, ali i istakli kako svaka promjena mora imati podršku evropskih i evroatlanskih partnera.

Određeni su bili u vezi sa današnjim neprisustvovanjem sjednici.

"Klub poslanika Socijaldemokratske partije neće prisustovati Drugoj sjednici Prvog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore", kazali su iz SDP.

Ujedinjena Crna Gora nema dilemu kako za današnje, tako i za buduća zasjedanja parlamenta.

"Odlično smo čuli šta od nas očekuju građani prije svega, i odlučili da izađemo u susret, tako da definitivno, do ispunjenja zahtjeva građana koji su postavljeni na minulom protestnom skupu, mi nećemo učestvovati, odnosno poštovaćemo njihovu volju", kazao je Goran Danilović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore.

Oglasili su se i pojedini nezavisni poslanici.

"Vjerujem da je i moja duznost i kolega iz ostalih opozicionih partija da u ovom trenutku budu takođe na ulici", kazao je nezavisni poslanik Neđeljko Rudović agenciji MINA.

"Dok ne obavim neke razgovore sa organiozatorima u znak solidarnosti i dobre volje biću odsutan sa današnje sjednice plenarnog zasjedanja", rekao je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović za agenciju MINA.

Iz Demosa takođe kažu da do daljnjeg neće učestvovati u radu parlamenta, a konačnu odluku donijeće na Predsjedništvu ovih dana.

Demokrate i URA bojkotuju Skupštinu od početka saziva, dok je iz Socijalističke narodne partije (SNP) saopšteno da su za tu partiju u potpunosti prihvatljivi zahtjevi demonstranata.

Povodom bojkota današnje sjednice Skupštine, reagovali su i iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Kažu kako su zahtjevi organizatora protesta unijeli konfuziju u opoziciju i zbunili njene lidere.

"Nakon niza propalih političkih projekata, poput sirote URe i sličnih, a uzimajući u obzir dokazanu nesposobnosti opozicije, izgleda da je došao red da se postojeće partije rasture, “organizatori građanskih protesta” inaugurišu u predvodnike opozicione scene, a istrošeni lideri kompromituju i pošalju u političku penziju", kazao je Nikola Divanović, poslanik DPS.


Vidi sve komentare