Skupština će o aferi "Koverat" raspravljati na rođendan Mila Đukanovića? - Vijesti.me
SJEDNICA SA JEDNOM TAČKOM DNEVNOG REDA

Skupština će o aferi "Koverat" raspravljati na rođendan Mila Đukanovića?

Inicijativu za održavanje sjednice pokrenula je Socijaldemokratska partija (SDP), tražeći podršku od opozicinih kolega da se sjednica zakaže

Rođendan mu je 15. februara: Milo Đukanović
Rođendan mu je 15. februara: Milo Đukanović (Foto: Boris Pejović)

U Skupštini Crne Gore 15. februara trebalo bi da bude održana vanredna sjednica na kojoj bi se raspravljalo o aferi "Koverat".

Sjednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda - afera "Koverat", čiji je glavni akter DPS, slučajno ili ne, tako bi bila održana na rođendan njihovog lidera Mila Đukanovića.

Inicijativu za njeno održavanje pokrenula je Socijaldemokratska partija (SDP), tražeći podršku od opozicinih kolega da se sjednica zakaže.

Nakon dnašanjeg stava Predsjedništva Demokratskog fronta (DF), da je spremno da podrži ovu inicijativu, kako je Televiziji Vijesti saopšteno iz SDP, ona bi već sjutra trebalo da bude predata parlamentu.

Podrška inicijativi izostala je od Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA, koji i dalje tvrdu ostaju pri bojkotu parlamenta.

Afera "Koverat" izbila je objavom snimka predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića na kojem se vidi kako on uručuje koverat u kojem je navodno oko 100.000 dolara, bivšem gradonačelniku Podgorice i savjetniku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Slavoljubu Stijepoviću.

Duško Knežević, Slavoljub Stijepović
Knežević i Stijepović(Foto: Printscreen)

Trideset opozicinih poslanika i zvanično će sjutra zatražiti od predsjednika Skupštine Ivana Brajovića da zakaže vanrednu sjendicu na kojoj bi se raspravljalo o aferi "Koverat".

Inicijativa, koju je pokrenuo SDP, danas je dobila i podršku DF, što je dovoljno za sazivanje sjednice.

"Do sad su potpisali predstavnici kluba nezavisnih poslanika, predstavnici kluba SNP-Demos i ostali očekujemo da će to završiti danas, poslanici SDP, i danas smo dobili i najavu da će i poslanici Demokratskog Fronta potpisati. Tako da, što se tiče siguran sam da će svi oni poslanici koji učestvuju u radu parlamenta proteklih pola godine potpisati inicijativu. Moguće da ćemo sve potpise imati do večeras, ili evntualno sjutra. Sjutra je moguće predavanje potpisa, a sjednica bi onda vjerovatno bila održana 15. februara", istakao je Mirko Stanić (SDP).

"Smatramo da javnost treba preko parlamentarnog zasijedanja da bude upoznata sa svim elementima afere koverat. Na kraju krajeva afera snimak koja je bila puno manjeg značaja od ove afere je dobila svoj iskaz i u zaključcima Skupštine Crne Gore", rekao je Stanić.

Na pitanje da li očekuje da će poslanici vladajuće koalicije uopšte glasati za dnevni red, jer bez toga nema rasprave, Stanić odgovara.

"Parlament je iskaz izborne volje građana Crne Gore, i ukoliko neko poštuje tu izbornu volju građana on će biti zato da se u parlamentu raspravi ovo izuzetno bitno pitanje i svi aspekti afere koverat", kazao je Stanić.

Svoje potpise na inicijativu ipak su odbili da stave poslanici Demokrata i Ure, koji i dalje ostaju pri stavu da treba bojkovati sve institucije sistema.

Na pitanje, zar nije u interesu javnosti da se ipak o ovoj aferi raspravlja u Skupštini, odgovaraju.

"Za nas instutucije Crne Gore nijesu legitimne u ovom momentu, pogotovo ne crnogorski parlament", rekao je Vladimir Martinović (Demokrate).

Vladimir Martinović
Martinović(Foto: Screenshot/TV Vijesti)

Glavni zaključci koji su predloženi parlamentu na usvajanje na ovoj sjednici su snažno insistiranje na tome da državni organi daju odgovore šta su uradili u slučaju "Koverat" do sada, i da institucije pokažu da je zakon u Crnoj Gori jednak za sve.


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije TV