Francuska: Troje ubijenih u napadu u crkvi, jednoj od žrtava odrubljena glava

Stepen opasnosti po nacionalnu bezbjednost podignut na najviši nivo, premijer Žan Kasteks poručio da će odgovor države biti čvrst i neumoljiv

59349 pregleda 276 reakcija 112 komentar(a)
Sa lica mjesta, Foto: Reuters
Sa lica mjesta, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2020. 13:37h

Tri osobe su ubijene, a više ih je povrijeđeno u napadu nožem u crkvi Notr Dam u francuskom gradu Nici, javlja Rojters. Uhapšen je osumnjičeni za napad.

Ta agencija prenosi, pozivajući se na izvor iz policije, da je jednoj ženi odrubljena glava.

Gradonačelnik Nice Kristijan Estrosi je napad nazvao terorizmom, te kazao da je osumnjičeni za napad uzvikivao "Alahu ekber" i nakon što je uhapšen. Dodao je da je policija ranila iz vatrenog oružja osumnjičenog i da je on na putu za bolnicu.

Francuska je podigla stepen opasnosti po nacionalnu bezbjednost na najviši nivo, saopštio je premijer Žan Kasteks. On je poslanicima poručio da će odgovor države biti čvrst i neumoljiv, prenosi Rojters.

Estrosi je kazao kako se vjeruje da je među žrtvama i starješina crkve, najveće u Nici. "Što je mnogo, mnogo je", kazao je gradonačelnik i poručio da je vrijeme da Francuska "zbriše islamo-fašizam sa naše teritorije".

Sjednica parlamenta počela je minutom ćutnje, a u Nicu se uputio i francuski predsjednik Emanuel Makron.

Istragu o ubistvu sa je preuzelo parisko tužilaštvo za borbu protiv terorizma.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da najoštrije osuđuju smrtonosni napad u Nici. U saopštenju, kako prenosi Rojters, navode da su solidarni sa francuskim narodom u borbi protiv nasilja i terorizma.

Vatikan je osudio napad, kazavši da terorizam i nasilje nikad ne mogu biti prihvatljivi.

Britanski premijer Boris Džonson poručio je da ta država uz Francusku u borbir protiv "terora i netolerancije", a napad je osudila i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Poručujemo francuskom narodu da nisu sami u borbi protiv ekstremizma. Holandija je uz vas", objavio je holandski premijer Mark Rute na Tviteru.

Bonus video: