10 inovacija koje su promijenile svijet

Predstavljamo vam 10 istorijskih postignuća – pronalazaka i inovacija koji su unaprijedili život čovječanstva.
272 pregleda 0 komentar(a)
sat, Foto: Shutterstock
sat, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.07.2017. 19:51h

Tomas Edison je volio da istakne da nikada nije pretrpio neuspieh. Svaki put je postizao uspjeh nekim pronalaskom koji je mijenjao svijet. Ostalo vrijeme je trošio na ispitivanja hiljada drugih stvari koje su imale samo jedan nedostatak – to što nikada neće proraditi.

To je ona vrsta duha i upornosti koja vodi progresu, kaže Karla Hejden, upravnica američke Kongresne biblioteke. U ovoj biblioteci čuvaju se arhive koje sadrže mnoge američke legate i građevinske planove, tako da je National Geographic zamolio Hejdenovu da napravi svoju listu deset najznačajnijih istorijskih postignuća – pronalazaka i inovacija koji su unapredili život čovječanstva.

Rangiranje inovacija više je stvar umijeća nego nauke. Da li može foto-aparat da se poredi sa avionom? Progres je istovremeno postepen i eksponencijalan; on se samonadograđuje. Štamparska presa je pomogla širenju pismenosti i deljenju ideja među misliocima i, samim tim, pronalasku novih stvari.

Savremeni pronalasci više imaju tendenciju poboljšanja nego promjene: aplikacija koja bolje povezuje ljude, avioni koji lete dalje i brže. Ali još uvijek ima prostora, svako malo, za dramatične inovacije poput, trodimenzionalne štampe sadržaja na internetu.

„Biće još velikih skokova”, kaže Hejdenova. „Imamo zamah i ubrzanje koje, vjerujem, svi možemo da osjetimo.”

10 najvećih inovacija:

1. štamparska presa

2. sijalica

3. avion

4. lični kompjuter

5. vakcina

6. automobil

7. sat

8. telefon

9. frižider

10. foto-aparat

Bonus video: