10 najčudnijih i kontroverznih aplikacija za iPhone i iPad uređaje

Javnost je nedavno bila zapanjena činjenicom da je Apple odobrio pojavljivanje kontroverzne aplikacije koja “liječi” homoseksualce u iTunes prodavnici.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2011. 21:09h

No, aplikacija koja objašnjava gej osobama da imaju izbor o svojoj seksualnosti i daje im šansu za "oslobođenje od homoseksualnosti kroz moć Isusa Hrista", nedavno je povučena. I nije jedina.

Pred vama je lista top 10 najkontroverznijih aplikacija za iPhone i iPad uređaje.

WikiLeaks App

Ta aplikacija je omogućavala pristup Wikileaks sadržajima po cijeni od 1,99 USD – a Wikileaks sadržaji su dostupni besplatno!

Javnost je bila začuđena kako je uopšte Appleu promaklo tako nešto, jer su pravila kompanije za odobrenje prilično stroga.

Slasher App

Koncept ove aplikacije je odvratno jednostavan: Na displeju mobilnog uređaja je prikazana slika kuhinjskog noža koji se pomjera kada korisnik prodrma telefon ili iPad. Pritom se iz uređaja čuju zvuci kasapljenja. Apple je zabranio aplikaciju uz obrazloženje da se radi o neprimjerenom sadržaju.

Me So Holy App

Aplikacija omogućava korisnicima da kamerom iPhonea snime sliku i zatim stave svoje lice na različite vjerske figure, uključujući i Isusa.

iSnort App

Vodeći se idejom da je to zaista nešto što vlasnici iPhonea moraju da imaju, autor iSnorta je napravio aplikaciju koja omogućava korisnicima da "šmrkaju" kokain. Na displeju telefona se pojavi navodni kokain, i masa reaguje na pokrete korisnika, dok on "pravi linije".

Aplikacija nikad nije našla mjesto u Apple prodavnici. Čudno :-)

iBoobs App

Aplikaciju koja omogućava korisniku da mrda parom digitalnih ženskih grudi Apple je odbio odmah, uz obrazloženje da se radi o sadržaju koji žene posmatra kao objekte. Nekoliko sedmica kasnije, aplikacija se našla u Android prodavnici na internetu.

I Am Rich App

Jedna od najbeskorisnijih i prije svega preskupih aplijacija I Am Rich zapravo ne radi ništa. Opisana kao "Umjetničko djelo, bez skrivenih funkcija", ona je samo za one koji su je platili cijelih 1.000 USD, trebalo da bude statusni simbol, kako bi drugima mogli reći da su je mogli priuštiti sebi.

Prodato je 8 primjeraka aplikacije, prije nego je Apple, bez obrazloženja, povukao iz svoje prodavnice samo dan nakon pojavljivanja.

'Gay Cure' App

Aplikacija koju je izdao "Exodus International" je izazvala pažnju javnosti odmah po objavljivanju i privukla gej aktiviste koji su organizovali i potpisivanje peticije za njeno povlačenje.

"Oduševljeni smo što je Apple uklonio ovaj "gej" lijek iz iTunes prodavnice", rekao je Majk Džouns, urednik Change.org, koja je tražila zabranu aplikacije.

Beauty Meter App

Koncept "Misliš li da sam vruć(a)" je pomogao da aplikacija dobije visok rejting. Korisnici su putem aplikacije mogli da prebacuju svoje slike, no ona je jako brzo prepoznata kao leglo dječije pornografije. Dodatno, aplikacija nije imala nikakvu oznaku koja bi upozoravala na golotinju.

DUI Checkpoint App

Savršena za pijane vozače. Na njoj su mape na kojima su označeni policijski punktovi (Amerika) gdje se vrše testiranja na psihoaktivne supstance, tako da ih oni koji su imali burno veče, mogu izbjeći zahvaljujući aplikaciji.

"Kad znamo da više od 10.000 Amerikanaca strada zbog vožnje u pijanom stanju svake godine, to što neko putem neke aplikacije šalje upozorenja pijanim licima gdje je policija, štetno je za sigurnost građana", reagovalo je zbog te aplikacije više senatora.

Baby Shaker App

Aplikacija omogućava korisniku da jako tresući svoj iPhone izazove prestanak plača kod djeteta sa displeja telefona.

Bonus video: