Ekipa TC pobjednik finalnog turnira prve crnogorske lige u video igri Dota 2

Finalistima je uručen po pehar, kao i kompleti tastatura i miševa, a od novčanog fonda pobjednici su dobili 350 eura, a drugoplasirani 150
104 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2014. 19:16h

Ekipa TC pobjednik je uzbudljivog finalnog turnira prve crnogorske lige u video igri Dota 2, održanog u igraonici "PC Gamer" u Podgorici u organizaciji Saveza elektronskih sportova Crne Gore.

Dok su elektronski sportovi u razvijenim zemljama svijeta sve popularniji i okupljaju veliki broj igrača i fanova, pažnju medija i sponzora, višemilionske nagrade za pobjednike, crnogorska scena sinoć je napravila pionirski korak koji je ostavio veoma pozitivne utiske kod svih uključenih.

Slučajni prolaznik koji bi prošao tokom dana pored igraonice i "West paba" gdje su bili smješteni navijači vjerovatno na prvu loptu ništa čudno ne bi primjetio.

"Ako tražite one što se bore sa zmajevima, oni su vam dolje", kazao je konobar ekipi "Vijesti" na ulazu u lokal u kojem vladala atmosfera kao i bilo kog drugog radnog dana.

U podzemlju u zamračenoj prostoriji više desetina momaka sa zanimanjem je pratilo mečeve prenošene na TV-u, mirno, uz tek poneki komentar i čest smijeh na opaske komentatora koji su sa lica mjesta pratili događaj.

U još većem mraku, ekipe su u igraonici već u podne počele borbu, a sa svakim sljedećim "gejmom" tenzija se mogla osjetiti u vazduhu, jer je tišinu koncentracije s vremenom sve češće prekidala viku igrača da bi se na kraju pretvorila u vrisku i aplauze pobjednika.

Igralo se u dva dobijena "gejma", a u prvom polufinalu Pack_of_Wolwes su lako izašli na kraj sa oslabljenim TLS-om (2:0), kojem je falilo nekoliko ključnih igrača, dok je drugo po mnogima bilo finale prije finala između TC-a i Chillouta (2:1).

Posljednji meč je neizvjesnošću i uzbudljivošću bio dostojan finala takmičenja. bilo U prvom "gejmu" Vukovi su favorizovani TC su počistili za pola sata i najavili iznenađenje.

Uslijedila je dramatična druga epizoda puna akcije i preokreta, a nakon više od sata igre i jedni i drugi su mogli završiti kao pobjednici. Ipak, tas na vagi otišao je u korist TC-a.

Očigledno umorni, preblijedeli, crvenih očiju od cjelodnevnog buljenja u ekran, igrači su izašli na desetak minuta na vazduh, a zatim se vratili u igranonicu na konačni obračun.

Vukovima je popustila koncentracija nakon cjelodnevnog igranja i već nakon 40-ak minuta bilo je očigledno da će TC postati prvaci Crne Gore u Doti. Uslijedilo je veliko slavlje, a nakon dodjele nagrada pobjednici su se razletjeli napolje da se putem telefona jave prijateljima i opišu im mečeve.

Finalistima je uručen po pehar, kao i kompleti tastatura i miševa, a od novčanog fonda pobjednici su dobili 350 eura, a drugoplasirani 150. Za najboljeg igrača lige proglašen je Darko "Gidra" Vučetić.

Ekipe pokazale zašto su najbolje

Jedan od organizatora Milan Žarić "Vijestima" je kazao da je prezadovoljan kako je prošao fajnal for, te da je događaj protekao bez organizacionih problema.

"Mislim da je za Crnu Goru ovo super, a ekipe su ispunile očekivanja i pokazale zašto su najbolje. Nova sezona počeće u novembru ili decembru i plan je da skratimo trajanje lige, a da bude više ekipa. Prije toga ćemo organizovati Dota 2 kup koji će se odvijati onlajn, osim možda finala ako se steknu uslovi", ispričao je Žarić.

On je rekao i da postoji velika zainteresovanost za ligu u igri LoL (Leage of Legends), dok za Counter-Strike i dalje nema dovoljno ekipa.

Najbitniji korak za Savez elektronskih sportova ove godine biće zvanična registracija i trka za sponzorima, koju je Žarić najavio, a ako nastave da rade sa istim entuzijazmom možda bi za koju godinu mogli imati i predstavnika Crne Gore na nekom od prestižnih svjetskih turnira, što je nešto čime se zemlje iz regiona već godinama unazad mogu pohvaliti.

Igrači zadovoljni organizacijom

Vasilije "Captain Crunch" Savićević, igrač TC-a, kazao je da je nevjerovatan osjećaj osvojiti ligu nakon višemjesečnog truda.

"Gejmovi su bili odlični, ekipe fenomenalne. Svaka čast momcima iz Pack_of_Wolves, promjenili su čitav tim i pokazali da ih treba uvrstiti među favorite sljedeće sezone", istakao je on i otkrio da je njegova ekipa bila svjesna uloge favorita i očekivala pobjedu na turniru.

"Organizacija je bila fenomenalna. Ovo je prva sezona tako da očekujemo da će to biti sve bolje", kazao je Savićević.

Drago "Cooldaddy" Medenica iz PoW-a, kazao je da je zadovoljan drugim mjestom, mada smatra da je njegov tim mogao i bolje proći.

"Očekivali smo da prođemo u finale, sa velikim ambicijama smo ušli u fajnal for. Bilo je sjajno finale, neizvjesno, odlično je krenulo, ali onda nam je pala koncentracija", najavio je on.

Galerija

Bonus video: