30 godina Macintosha: Kompjuter koji je promijenio računarski svijet

Zvanična prodaja Macintosha u Jugoslaviji počela je u januaru 1987. godine
70 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2014. 13:41h

Godinama prije nego je promijenio svijet predstavljanjem iPhonea i iPada, Apple je svijet kompjutera promijenio svojim Macintosh računarima.

Mac, kako su ga počeli zvati, omogućavao je korisnicima lako kretanje i kontrolu klikovima miša, izvršavanje operacija na računaru tako da za to nije neohophodno specijalističko znanje - isto ono što je kompanija Apple ponudila godinama kasnije, predstavljajući svoje uređaje osjetljive na dodir.

Macintosh u petak proslavlja svojih 30 godina. To je računar zbog kojeg su jedan od osnivača kompanije Apple Stiv Džobs i Bil Gejts iz Microsofta bili vječiti rivali.

Godine 1984, dok je tada još malim svijetom računara suvereno vladao IBM, Apple je svijetu predstavio potpuno drugačiji personalni računar.

Za vrijeme finalne utakmice 18. prvenstva u američkom fudbalu, Super Bowl, emitovali su po mnogima jedan od najboljih i najuticajnijih reklamnih spotova nazvan "1984", kojim su htjeli da pokažu da ta godina ne mora da bude poput one opisane u Orvelovom istoimenu romanu – aludirajući pritom na činjenicu da žele da "spasu svijet od IBM-a".

Zvanična prodaja Macintosha u Jugoslaviji počela je u januaru 1987. godine kada je u beogradskoj Ulici kneza Miloša firma „Velebit“ organizovala svečano otvaranje novog salona, podsjeća gkr.hr.

"U Beograd je došao i Gilles Mouchonnet, predstavnik Applea za Mediteran, Afriku i Srednji istok, ističući da mnoge analize pokazuju da zbog lakše upotrebe prosječni korisnici Macintosha koriste pet do šest aplikacija u svakodnevnom radu dok ostali samo dvije dnevno jer nemaju vremena za upoznavanje ostalih zbog njihove složenosti. Novinar Sveta kompjutera u razgovoru s Mouchonnetom nije propustio da otvori i pitanje cijena Macintosh računara s obzirom da je cijena od minimalno 2.495 dolara daleko nadmašivala prosječna primanja običnog Jugoslovena. Mouchonnetom se nije previše dvoumio - „Mi smo kompanija koja mnogo odvaja za razvoj novih i podršku novim računarima. To košta“, navodi gkr.hr.

"Danas je najpoznatiji predstavnik tekst procesora planetarno popularan Microsoft Word. Zanimljivost koju mnogi ne znaju je da je prvi Microsoft Office objavljen upravo za Apple Macintosh, a tek kasnije za PC i Windowse"

"Apple Macintosh bio je prvi komercijalni računar koji je koristilo miš, GUI (grafički interfejs za upravljanje računarom) i WYSIWYG (What You See Is What You Get) koncept koji možemo prevesti kao "kako na ekranu tako na papiru". Upravo to je predstavljalo prekretnicu za izdavaštvo i računarsku grafičku pripremu. Ideja je bila da dokument koji pripremamo na računarskom ekranu izgleda identično kao konačna forma koji će se pojaviti na papiru. Danas nam se to čini toliko normalno da se pitamo kako bi uopšte moglo drugačije, ali put do te informatičke blagodeti nije bio ni kratak ni jednostavan. Jedna od besplatnih čarobnih "killer" aplikacija koje je koristio prvi Macintosh bio je i tekst procesor, tj. program za obradu teksta, naziva MacWrite. Bio je poseban jer je prvi koristio pomenuti WYSIWYG (čita se: vizivig) i tako trajno pomjerio očekivanja korisnika takvih programa. Postavljenu paradigmu su od tada slijedili svi slični programi, ali i ozbiljni profesionalni programi za prelom knjiga i publikacija koji su stvorili novu DTP (desktop publishing) nišu koja je redefinisala izdavaštvo.

Danas je najpoznatiji predstavnik tekst procesora planetarno popularan Microsoft Word. Zanimljivost koju mnogi ne znaju je da je prvi Microsoft Office objavljen upravo za Apple Macintosh, a tek kasnije za PC i Windowse", navodi portal grk.hr.

U priloženoj grafici pogledajte kako se razvijao Mac tokom proteklih godina.

Izvor: AFP

Galerija

Bonus video: