Sony Simulviews: Revolucionarni TV uređaj iz Japana

Jedan ekran, jedna igra i dvije različite slike; ukratko, svako vidi stvari u igri iz svoje perspektive
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2012. 00:02h

Sonyjev novi "Simulview" PlayStation televizor je prvi televizor sa ravnim ekranom koji svakom gledaocu može prikazati nešto sasvim drugačije.

Potrebno je da svaki od gledaoca nosi 3D naočare. Naime, ekran koristi slike na TV- u koje se mijenjaju velikom brzinom kako bi na naočare svakog od gledaoca poslao različitu 2D sliku.

Tehnologija pod nazivom "active shutter" koju je Sony predstavio još 2009. godine, a koja služi prikazu 3D slike na televizorima visoke rezolucije(HD tj. high definition), ugrađena je u naočare koje napajaju baterije.

Taj tzv. aktivni zatvarač otvara se i zatvara prema promjenama na televizijskom ekranu, tako da svaka osoba može imati svoj "pogled" i odvojena je od "pogleda" druge osobe. Zasada, ova tehnologija podržava samo dva gledaoca.

Sonyjev TV set koji je brendiran pod oznakom PS3 upućuje na to da je napravljen za igranje. Cijela ideja sastoji se u tome da dva "pogleda" na istu situaciju u igrama mogu omogućiti dvojici igrača da se bore jedan protiv drugog iz sasvim različitih perspektiva i da im se tako onemogući "varanje", jer jedan drugome neće moći viriti u ekran. Ili ukoliko je riječ o trkama automobila, svaki igrač će igru moći pratiti iz svog automobila.

Jedan ekran, jedna igra i dvije različite slike; ukratko, svako vidi stvari u igri iz svoje perspektive.

Sistem radi i kao 3D TV, koristi ekran od 240Hz za 3D Blu- Ray diskove, pa se na njemu mogu gledati kablovska i satelitska televizija i naravno igrati Play Station igre.

Za sad se samo ograničen broj igara može igrati udvoje na ovom televizoru, ali utješno je što je riječ o nekim vrhunskim igrama kao što su Motorstorm: Apocalypse i Gran Turismo 5.

Uskoro će se i u Evropi više čuti o ovom čudu od televizora, ali zasada je dostupan samo u Sjedinjenim Državama. Na proljeće se očekuje dolazak Simulviewa i na evropsko tržište.

Bonus video: