3D mobilni telefoni i baterije s mnogo dužim trajanjem

Dok bioskopi i televizije već na veliko koriste 3D tehnologiju, ona bi se u narednim godinama trebala uvesti i u pregledavanje fotografija, pretraživanje interneta pa i na internetske razgovore s prijateljima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2011. 20:05h

3D mobilni telefoni i baterije s mnogo dužim trajanjem su samo dvije tehnologije koje će u narednim godinama postati sasvim normalna pojava.

IBM je izabrao pet tehnologija na koje će ograničiti svoja istraživanja u narednih pet godina. Šef naučnika IBM-a Džon Kon je kazao da je 3D tehnologija na vrhu liste "pet tehnologija za narednih pet godina". Dok bioskopi i televizije već na veliko koriste 3D tehnologiju, ona bi se u narednim godinama trebala uvesti i u pregledavanje fotografija, pretraživanje interneta pa i na internetske razgovore s prijateljima.

"Na primjer, 'pametni telefoni' će se prebaciti na 3D tehnologiju i za njih vam neće trebati 3D naočare. Zamislite da razgovarate s prijateljem koji se nalazi u drugom gradu, a imate ga kao hologram skoro kao princeza Leia u filmu 'Ratovi zvijezda'", kazao je Kon i dodao kako će to komunikaciju učiniti "ličnijom". Najavio je i da će se produžiti dužina trajanja baterije bez novih punjenja. Nove tehnologije će dovesti do izrade baterija koje će trajati i do 10 puta duže od današnjih.

Bonus video: