ZORA IZ MEZOLITA

Ovako je izgledala tinejdžerka prije devet hiljada godina

Zora, kako su je nazvali, je imala između 15 i 18 godina. Na njenom licu se ističe specifična vilica koja je posljedica žvakanja životinjske kože kojom se ona pretvarala u mekanu kožu, što je bila redovna praksa među ljudima u toj eri
154 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2019. 12:18h

Posljednji put kada ja neko vidio njeno lice je bilo prije devet hiljada godina.

Naučnici su rekonstruisali lice tinejdžerke koja je živjela u u Mezolitu (srednje kameno doba) da bi pokazali kako su ljudi izgledali tada.

Zora, kako su je nazvali, je imala između 15 i 18 godina. Na njenom licu se ističe specifična vilica koja je posljedica žvakanja životinjske kože kojom se ona pretvarala u mekanu kožu, što je bila redovna praksa među ljudima u toj eri.

Ona na rekonstrukciji izgleda veoma ljuto, a grčki profesor Manolis Papagrikorakis se šali da nije ni čudo "jer je nemoguće ne biti ljut tokom takvog razdoblja."

Upravo je Papagrikorakis napravio silikonsu rekonstrukciju lica uz pomoć terakota kalupa njene glave. 

Zora je vjerovatna bila anemična i patila od nedostatka vitamina C, a dodatne analize tijela su pokazale probleme sa kukovima zbog kojih se slabije kretala, pa bi to mogao biti i uzrok rane smrti.

Ona je otkrivena u jednoj pećini 1993. a ime je dobila zato što je živjela u periodu koji se smatra začetkom civilizacije.

Galerija