Težak put pred Lašetom

Lašet ima malu podršku naroda i suočen je sa velikim izazovom ujedinjavanja konzervativnog bloka koji nikad nije bio potpuno zadovoljan Merkelinim centrističkim pravcem

4906 pregleda 1 komentar(a)
Armin Lašet, Foto: Reuters
Armin Lašet, Foto: Reuters

Kao premijer najnaseljenije zapadne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, Armin Lašet ima iskustva u izvršnoj vlasti, za razliku od rivala koje je porazio u borbi za kormilo Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Ovaj političar centra se predstavio kao neko ko ima najveći legitimitet da nastavi politički put dugogodišnje liderke stranke Angele Merkel i da se kandiduje za kancelara na izborima u septembru.

Međutim, Rojters piše da Lašetu nedostaju podrška naroda i da, nakon jučerašnje tijesne pobjede u drugom krugu, mora brzo i ubjedljivo raditi na ujedinjenu podijeljene stranke ili rizikuje da je ostavi u slabijoj poziciji tokom prelaska u eru nakon Merkelove.

Kancelarka, koja je dominirala evropskom politikom i stalno pobjeđivala na izborima u Njemačkoj od dolaska na vlast 2005, najavila je povlačenje nakon septembarskih izbora.

Lašet (59) je neko ko se najviše približio tome da dobije njenu podršku za novog nacionalnog lidera.

On je izglancao svoj međunarodni imidž, dodvoravajući se francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu i žaleći se prošle godine da je Berlinu trebalo predugo da reaguje na pozive Francuske na reformu Evropske unije.

Izvori CDU su kazali da će Lašet biti pogodan za pregovore o mogućoj koalicionoj vladi sa Zelenima nakon izbora u septembru. Navodeći da je to vjerovatan scenario, Rojters piše da CDU i njena sestrinska bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) u anketama imaju oko 36 odsto podrške, a Zeleni oko 20 odsto.

Na papiru, većinska podrška na jučerašnjem glasanju 1001 delegata stranke je jasno prihvatanje Lašeta kao kandidata za kancelara, i on je u pobjedničkom govoru rekao da će učiniti sve što može da osigura da se CDU i CSU “drže zajedno tokom ove godine”.

Međutim, tijesna pobjeda sa 521 naprema 466 u drugom krugu nad konzervativnim rivalom Fridrihom Mercom ukazuje na duboke podjele u stranci. Lašet je suočen sa velikim izazovom ujedinjavanja konzervativnog bloka koji, uprkos četiri uzastopne pobjede Merkelove na saveznim izborima, nikad nije bio potpuno zadovoljan njenim centrističkim pravcem, piše Rojters. Lašet je u pobjedničkom govoru pozvao demokratske snage da se ujedine protiv ekstremizma koji je zahvatio zapadne zemlje zajedno sa pandemijom koronavirusa.

“Naročito ovih dana, fraza ‘jedinstvo, pravda i sloboda’ je aktuelnija nego ikad”, rekao je Lašet, navodeći stih iz njemačke nacionalne himne. “Hajde da se zajedno borimo za te principe protiv svih onih koji žele da ih ugroze”. Frakcije unutar CDU optužuju Merkelovu da je ostavila vakuum na desnoj strani partije koji je popunila ultradesničarska Alternativa za Njemačku, podrivajući demokratski poredak države.

U državi kao cjelini, Lašet ima malu podršku naroda, piše Rojters. Ispitivanje koje je sproveo institut “Civey” za časopis “Špigl” prošlog mjeseca, pokazalo je da kada bi svi Njemci mogli da glasaju za rukovodstvo CDU, samo 11,8 odsto bi podržalo Lašeta.

Merc je, u međuvremenu, osvojio 28,8 odsto a Norbert Retgen, predsjedavajući spoljnopolitičkog odbora parlamenta i treći kandidat na stranačkom glasanju, 31,7 odsto.

Tradicija je da lider CDU, mada ne uvijek, bude kandidat CDU i CSU za kancelara, a očekuje se da taj konzervativni blok pobijedi na saveznim izborima u septembru.

Međutim, ankete pokazuju da je konzervativac kojeg birači najviše vole, lider CSU Markus Zeder.

Zeder je juče među prvima čestitao Lašetu, rekavši na Tviteru da se raduje zajedničkom radu na “nastavku uspješne priče Unije”.

Zeder namjerava da igra ključnu ulogu u određivanju konzervativnog kandidata za nasljednika Angele Merkel na funkciji kancelara. Ako Lašet ne uspije, ovaj Bavarac bi mogao preuzeti tu ulogu, prema izvorima u vladajućem konzervativnom savezu sa kojima je Rojters razgovarao prije jučerašnjeg glasanja.

Bonus video: