Tužilaštvo objedinilo sve postupke protiv Maraš

SDT upitano i da li je pokrenut izviđaj zbog priznanja bivše direktorice u postupku pred Upravom lokalnih javnih prihoda Opštine Tuzi da je kompanija svjesno prikazivala manju vrijednost svojih nekretnina jer im je odgovaralo da plate niži porez

58109 pregleda 760 reakcija 57 komentar(a)
Verica Maraš, Foto: Filip Roganović
Verica Maraš, Foto: Filip Roganović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT), u istrazi o poslovanju i radu “Plantaža” i bivše direktorice Verice Maraš, objedinilo je više postupaka i prijava kako bi ispitalo da li je bilo krivičnih djela, saznaju “Vijesti”.

“U ovom predmetu Specijalno državno tužilaštvo provjerava sve eventualne nezakonitosti. Navedeni predmet se nalazi u fazi izviđaja, a više podataka i informacija nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka koji je u toku”, saopšteno je “Vijestima” iz tužilaštva.

“Vijesti” su pitale koje je radnje do sada preuzelo SDT nakon što je Državna revizorska institucija (DRI) u septembru prošle godine objavila reviziju finansijskih izvještaja većinski državnih “Plantaža” sa dvostrukom negativnom ocjenom, kao i da li je pokrenut izviđaj povodom priznanja bivše direktorice u postupku pred Upravom lokalnih javnih prihoda Opštine Tuzi da je kompanija svijesno prikazivala manju vrijednost svojih nekretnina jer im je odgovaralo da plate niži iznos poreza.

Prema nezvaničnim informacijama, tužilaštvo je u predmetu “Plantaže” objedinilo sve dosadašnje prijave koje je bivša finansijska direktorka Valerija Saveljić proteklih godina podnosila protiv tadašnje direktorke Maraš, prošlogodišnji izvještaj Državne revizorske institucije, kao i ostale podatke, računajući i spornu prijavu za porez na nepokretnosti.

Saveljić je proteklih godina podnijela više prijava protiv Maraš, tvrdeći da su finansijski izvještaji kompanije sačinjeni na nezakonit način, da su falsifikovani podaci u njima kako bi se sakrile nezakonite odluke, kao i da ne prikazuju stvarno stanje u ovoj većinski državnoj kompaniji. Ona je prijavila i nekoliko spornih poslova u kojima je uprava “Plantaža” proizvode kompanije prodavala znatno ispod cijene navodno privilegovanim kupcima, kao što je priodaja svježeg lozovog destilata “Rubinu” iz Kruševca po cijeni od 2,4 eura po litru. Iz “Plantaža” su odgovorili kontra tužbom da je Saveljić “narušila poslovni ugled i povrijedila prava ličnosti”, a Maraš je negirala optužbe.

DRI je u izvještaju objavljenom u septembru prošle godine dala duplo negativno mišljenje i to na finansijsko poslovanje “Plantaža” u 2018. godini i na reviziju usklađenosti poslovanja sa zakonskim i podzakonskim propisima.

Utvrđeno je kršenje šest zakona i više pravilnika o poslovanju i dato 20 preporuka da preduzeće otkloni nezakonitosti u radu. Neke od utvrđenih nezakonitosti bile su brojne isplate gotovinom bez osnova, plaćanje usluga i bez ugovora i faktura, prodaja proizvoda pojedinim partnerima bez cjenovnika i kriterijuma, nepostojanje internih akata o kontrolama, trošenje goriva bez ograničenja...

DRI je u obavezi da svaki izvještaj sa negativnim mišljenjem dostavi tužilaštvu, što je urađeno i u ovom slučaju. Nakon dobijanja izvještaja, tužilaštvo je formiralo predmet i pokrenulo istražne radnje koje traju već četiri mjeseca. Nakon pokretanja ove istrage, Maraš je podnijela ostavku, a ostala je zaposlena u kompaniji.

"Plantaže" godinama plaćale niži iznos poreza Glavnom gradu

Moguća šteta od nepravilnog prijavljivanja poreza na nekretnine, što je priznala bivša direktorica Maraš, nanijeta je Glavnom gradu u iznosu od milion do milion i po godišnje, koliko bi mogla iznositi razlika između plaćenog iznosa i stvarne obaveze, saznaju “Vijesti”.

Koliko je moguća šteta

Ukupna šteta mogla bi iznositi između deset i 15 miliona eura. Glavni grad bi se mogao uključiti u ovaj postupak, a informacije “Vijesti” su da je to malo vjerovatno da jer Maraš pripada istoj partiji kao i sadašnji gradonačelnik Ivan Vuković (DPS).

“Vijesti” su u decembru prošle godine objavile dio zapisnika sa usmene rasprave o poreskom dugu kompanije Opštini Tuzi održane 12. juna u kojem je navedena izjava Verice Maraš da su u poreskoj prijavi naveli staru vrijednost nekretnina pošto “takva odgovara ‘Plantažama’, jer plaćamo mnogo manji porez na imovinu”.

Prema poreskoj prijavi “Plantaža”, kompanija je za nekretnine koje se sada nalaze na teritoriji opštine Tuzi namjeravala da plati 50 hiljada eura poreza, dok je Uprava lokalnih prihoda te Opštine utvrdila poresku obavezu na 624 hiljade. Kompanija je dobrovoljno platila 100.000 eura i uložila žalbu, a Opštine Tuzi je naknadno prinudnom blokadom naplatila ostatak duga. Ovo je bio prvi put da Tuzi, nakon osamostaljenja, samostalno naplaćuju ovaj porez.

Količina i vrijednost nekretnina “Plantaža” koje se nalaze na teritoriji Podgorice je višestruko veća nego ona koja se nalazi u Tuzima.

Kompanija, prema priznanju bivše direktorke, još od 1992. nije radila novu procjenu vrijednosti imovine i na osnovu nje je podnosila poreske prijave.

Bonus video: