Sniježna kraljica

Mikaela Šifrin ima 25 godina, neke rekorde je već oborila, a postoji šansa da sruši još mnoge i postane najbolja svih vremena u skijanju. Na dobrom je putu...

16486 pregleda 2 komentar(a)
Šifrin, Foto: Reuters
Šifrin, Foto: Reuters

Prvi put od 2016. godine američka skijašica Mikaela Šifrin u novu sezonu nije ušla kao aktuelna šampionka. Amerikanka je zbog očeve smrti propustila jedan dio prethodne sezone, planirala je da se na stazu vrati u švedskom Areu, ali je ta trka otkazana, a sezona prekinuta zbog pandemije koronavirusa. Šifrin je na kraju zauzela drugo mjesto u Svjetskom kupu, iza nove šampionke, Italijanke Federike Brinjone.

Na porodične probleme nadovezala se povreda leđa, zbog čega je jedna od najboljih skijašica svih vremena propustila početak ovosezonske kampanje u Svjetskom kupu. A kada se vratila, zabilježila je dvije pobjede - u decembru u veleslalomu u francuskom Kruševelu i prije desetak dana u slalomu u austrijskom skijalištu Flašau. U trenutnom poretku Svjetskog kupa nalazi se na četvrtom mjestu sa 565 bodova.

Trijumf u Austriji Šifrinovoj je bio 68. u karijeri u Svjetskom kupu, pa je na vječnoj listi prestigla legendarnog Marsela Hiršera. Ispred nje sada su samo Lindzi Von (82) i Ingemar Stenmark (86).

- Većina pobjeda i najboljih trka je već iza mene. Ipak, imam 25 godina i čudno je misliti da je došao kraj mojim najboljim izdanjima. Osjećam da je ovo novi početak - poručila je nedavno Amerikanka.

Šifrin
Šifrinfoto: Reuters

Rođena je u Koloradu 1995. godine u porodici, kojoj je skijanje u krvi. Majka Eilen i otac Džef i sami su se oprobali na skijama i njihovim putem krenuli su sin Tejlor i kćerka Mikaela, koja je odmah privukla pažnju stručnjaka - počinju da kruže priče da je u pitanju vanserijski talenat, skijašica pred kojom je blistava karijera, a nebo granica...

Rezultati ostvareni u mlađim kategorijama potkrijepile su tvrdnje stručnjaka, a 2011. godine, dva dana prije 16. rođendana Mikaela je debitovala u Svjetskom kupu, na trci veleslaloma u Češkoj. U decembru iste godine u slalomskoj trci u austrijskom Lincu osvojila je prvu medalju - bronzu.

Na prvu pobjedu čekala je godinu dana - trijumfom u Areu, krajem 2012. godine postala je druga najmlađa američka skijašica, iza Džudi Najdžel, koja je slavila na trci u Svjetskom kupu. Sa 17 godina Šifrin više nije bila talenat - širom svijeta govorilo se u novoj zvijezdi.

Kako su takmičenja prolazila, rekordi su obarani. Najmlađa je skijašica koja je stigla do 50 pobjeda u Svjetskom kupu. Imala je 17 godina kada je osvojila Kristalni globus u slalomu. U toj disciplini ih ima šest. Na Olimpijskim igrama u Sočiju 2014. uzela je zlato u slalomu, četiri godine kasnije u Pjongčangu bila je najbolja u veleslalomu, a ima i jedno srebro...

Širfin
Širfinfoto: Reuters

Prije četiri godine bila je prvi put najbolja u generalnom plasmanu Svjetskog kupa. Uspjeh je ponovila i veliki Kristalni globus uzela 2018. i 2019. Do kraja života pamtiće blistavu 2019. godinu, kada je pored velikog Kristalnog globusa, osvojila i tri mala, koja se dodjeljuju najboljim skijašima u pojedinačnim disciplinama. Šifrin je bila najbolja u slalomu, veleslalomu i superveleslalomu.

Iste godine postala je prva osoba, računajući i mušku i žensku konkurenciju u skijanju koja je za godinu zaradila minimum milion švajcarskih franaka. Amerikanka se godinama bori da oba pola budu jednako plaćena.

Prethodna sezona išla je svojim uobičajenim tokom do 2. februara. Tog dana njen otac Džef preminuo je od posljedica povrede glave, koje je zadobio prilikom radova na obnovi kuće. Džef je Mikaelu pratio na svim trkama, a često je bio viđen sa fotoaparatom u ruci kako bilježi svaki momenat svoje kćerke.

- Želim život kakav je bio prije 2. februara. Vjerovatno će me to neko vrijeme mučiti - priznlala je Šifrin.

Po svim parametrima, Mikaela Šifrin na putu je da postana najbolja svih vremena u skijanju. Ima najviše pobjeda (44) u slalomu u obje konkurencije. Da bi snove ostvarila i istoriju ispisala potrebno je da obori Stenmarkov rekord po broju pobjeda u Svjetskom kupu. Zatim, tu je nevjerovatno dostignuće Marsela Hiršera od osam osvojenih velikih Kristalnih globusa. Gledajući samo konkurenciju kod dama neprikosnovena je Anemari Mozer Prel sa šest, dok Lindzi Von ima četiri. Šifrin u kolekciji ima tri, koliko i njen idol Janica Kostelić.

Zimska kraljica ima sedam medalja sa svjetskih prvenstava, osam manje od legendarnog Kristla Kranca. A kada je riječ o Olimpijskim igrama, Amerikanka ima pet odličja manje od Norvežanina Andrea Omota.

Mikaela Šifrin ima 25 godina, neke rekorde je već oborila, a postoji šansa da sruši još mnoge i postane najbolja svih vremena u ovom sportu. Na dobrom je putu...

Bonus video: