Uredite potkrovlje: Učinite ga omiljenim mjestom za odmor i razonodu

Osnovni benefit života u potkrovlju je komfor i novo mjesto za druženje sa porodicom i prijateljima, veći životni prostor i unaprjeđenje energetske efikasnosti u cijeloj kući

43090 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Velux
Foto: Velux

Da bi izgradili dom koji priželjkujemo prvi korak je izrada projekta kako bi se odredila i usaglasila namjena i organizacija prostora u skladu sa pravilima gradnje. Prilikom izrade projekta za izgradnju kuće, a kasnije i tokom realizacije, potkrovlje najčešće ostavljamo kao posljednji dio prostora koji ćemo osmisliti i opremiti. Zatim slijedi održavanje kuće i okućnice, tako da se uređenje potkrovlja i tada najčešće stavljamo u drugi plan.

Međutim, kada se odlučimo na taj korak, potkrovlje postaje jedan od omiljenih djelova kuće za boravak. Vođeni tom idejom posjetili smo jednu petočlanu porodicu u Podgorici koja, iako ima prostran i lijepo uređen dom, odlučila se da potkrovlje uredi u skladu sa svojim željama.

Velux
foto: Velux

Na površini od 113m2 poda, od toga 43m2 korisne površine uspjeli su da uz pomoć arhitekte osmisle prostor koji će primarno biti namijenjen za kućni bioskop opremljen sa vrhunskom opremom za projekciju slike i reprodukciju kvalitetnog zvuka. Tome je prethodilo detaljno renoviranje prostora sa materijalima poput mineralne vune i folije za dobru zvučnu i toplotnu izolaciju.

Da bi benefiti izolacije i standardi u kvalitetu gradnje bili u potpunosti ispoštovani ugrađena su dva VELUX krovna prozora koji obezbjeđuju i dovoljno dnevne svjetlosti za cijeli prostor. Takođe, planirana je ugradnja VELUX mrežica i roletni kako bi se osigurala lako i jednostavno regulisanje svjetlosti i toplote u prostoriji.

Velux
foto: Velux

Uz minimalistički pristup prilikom opremanja potkrovlja sa namještanjem, centralno mjesto je ostavljeno za otoman koji je dovoljan da se ukućani udobno smjeste i uživaju svom kućnom bioskopu.

Važno je napraviti prvi korak, krenuti sa renoviranjem i uređenjem potkrovlja, a rezultati truda su brzo vidljivi. Osnovni benefit je komfor i novo mjesto za druženje sa porodicom i prijateljima, veći životni prostor i unaprjeđenje energetske efikasnosti u cijeloj kući.

Velux
foto: Velux

Ukoliko želite da adaptirate postojeće ili uredite novo potkrovlje, za besplatne konsultacije i posjete na teritoriji Crne Gore možete pozvati VELUX stručnjake, koji će vam pomoći da nađete najbolje rješenje za vaš prostor.