NVO "Ugostitelji Crne Gore": Mnogi će bojkovati donijete mjere, ako se i produže može doći do masovnih protesta

"Veliki priliv turista onemogućio i ugostitelje da nesmetano kontrolišu poštovanje mjera"

31602 pregleda 678 reakcija 30 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

NVO "Ugostitelji Crne Gore" saopštilo je da mjere koje su donijete u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, a koje se odnose na ugostiteljske objekte mogu imati dalekosežne posljedice po ekonomski oporavak i da dovode u pitanje opstanak mnogih lokala.

Najavili su da će mnogi ugostitelji "bojkovati mjere", te da je moguće da će doći i do masovnih protesta ugostielja ako se produže.

"Donošenje mjera koje predviđaju privremenu zabranu rada diskoteka, disko klubova/barova i noćnih klubova/barova, na otvorenom i u zatvorenom prostoru u vrhuncu sezone je nepromišljena odluka koja diskriminiše pojedine ugostitelje. Noćni klubovi su bili najduže zatvoreni i uspješna ljetnja turistička sezona je jedina nada da oni opstanu. Apelujemo da ova odluka dovodi u pitanje egzistenciju zaposlenih u ovom sektoru, ali i njihovih porodica", navodi se u saopštenju NVO "Ugostitelji Crne Gore".

Dodaju da Vlada "ne pokazuje empatiju" prema ovim grupama ljudi, od kojih se mnogi, kako su saopštili, nalaze na rubu egzistencije, i nepromišljeno najavljuje obustavu rada.

"Ovako neodgovoran stav i ad hoc odluke ne mogu biti dobre za finansijsku stabilnost, ali ni za dalji razvoj epidemiološke situcije. NVO Ugostitelji Crne Gore razumije neizvjesnost epidemiološke situacije i zabrinost u pogledu pogoršanja trenutne situacije, koja je dijelom prozrokovana i zbog nepoštovanja mjera unutar pojedinih ugostiteljskih objekata. Međutim, napominjemo da je veliki priliv turista onemogućio i ugostitelje da nesmetano kontrolišu poštovanje mjera. Još jednom, skrećemo pažnju da ovakve odluke stavljaju u diskriminatorski položaj određene ugostitelje,iI da Vlada mora prekinuti sa takvim ponašanjem", saopšteno je.

Ističu da će mnogi ugostitelji "bojkovati trenutne mjere", te da u slučaju da se produže, da će doći i do masovnih protesta.

"Koji mogu znatno pogoršati epidemiološku situaciju, a i ugroziti trustičku sezonu. Nadamo se da će nadležne instutucije shvatiti ozbiljnost situacija i pokazati ozbiljnost, te pronaći određeni model koji bi omogućio rad svih ugostiteljskih objekata uz poštovanje epidemioloških mjera", navodi se u saopštenju NVO "Ugostitelji Crne Gore".

Bonus video: