”Zahumlje” - “iskra plama besmrtnoga”

U Nikšiću će večeras biti obilježeno 123 godine od osnivanja značajne javne ustanove

2238 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Migo
Foto: Migo

Tribina “Zahumlje” - iskra plama besmrtnoga”, propraćena foto-dokumentacijom, a povodom obilježavanja 123 godine od osnivanja ove Javne ustanove, biće upriličena danas u Nikšiću u 20 časova u sali “Zahumlja”.

”Događaj je zamišljen kao hronološko kretanje kroz djelovanje članova ‘Zahumlja’, od njegovog osnivanja kao Pjevačkog društva 1898. godine, potom između dva rata, u periodu poslije Drugog svjetskog rata kada djeluju u kulturno-umjetničkom životu jednog prostora koji se zvao ‘jugoslovenski’, kao i svih onih današnjih članova koji okupljeni u više sekcija, kao najbolji u svom gradu, nastupaju u okruženju i inostranstvu kao reprezenti grada i države”, navodi se u saopštenju.

Veče će poslužiti kao jedinstveno podsjećanje na kulturno-istorijski značaj “Zahumlja”, a oranizatori ističu da se ne smijemo zaboraviti da je “Zahumlje” bilo “ona ‘iskra’ koja se ‘raspalila plamom besmrtnosti’, a koji živi i živjeće i dalje kroz kulturu, umjetnost i obrazovanje našeg grada, države i šire”.

U programu učestvuju: profesor književnosti Mihailo Perošević, istoričarka umjetnosti Kristina Radović, profesor književnosti Goran Radojičić i sociolog Ivan Radojičić.

Kulturno-umjetničko društvo “Zahumlje” - Nikšić, danas JU “Zahumlje”, osnovano je 1898. godine na inicijativu napredne omladine i intelektualaca Nikšića. U početku je djelovalo kao pjevačko društvo iz kojeg su se ubrzo razvile i druge sekcije - dramska, muzička, folklorna, recitatorska i druge. Za duže od vijek postojanja “Zaumlja”, kroz brojne sekcije i segmente rada prošlo je više od 9.000 članova, svih uzrasta i interesovanja.

”Može se reći da je ‘Zahumlje’ danas kada slavi 123 godine postojanja i rada u kontinuitetu kao jedno od najstarijih kulturno-umjetničkih društava na Balkanu, na svojevrstan način stvaralo istoriju Crne Gore. Prenoseći kulturnu tradiciju sa generacije na generaciju ‘Zahumlje’ kao svjedok različitih epoha predstavlja most između onog starog i modernog Nikšića. Svih ovih godina ‘Zahumlje’ nije samo obogaćivalo kulturni život Nikšića, već je svojim programima afirmisalo naš kulturno-umjetnički izraz širom svijeta, prenoseći plemenite poruke i čuvajući crnogorsko nasljeđe od zaborava”, ističe se u saopštenju.

JU “Zahumlje” danas broji više od 400 članova, ima horsku sekciju, omladinski i dječiji dramski studio, folklorni ansambl za sve uzraste, narodni orkestar, omladinski orkestrom, soliste. U okviru ove institucije djeluje i Književni klub “Poenta poetika”, tu je i Festival uličnih svirača i Boem fest, a ova institucija je i organizator popularne tribine “Kultopis” koja je ugostila eminentna imena iz svijeta književnosti, glume, muzike, nauke itd.

Organizator događaja je JU “Zahumlje” u okviru Septembarskih dana Nikšićke kulturne scene 2021, a u skladu sa zdravstvenim propisima Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Vlade Crne Gore.

Bonus video: