Služite se činjenicama, a ne glasinama

Izvršni direktor Pomorskog saobraćaja reagovao na tvrdnje novinara “Vijesti”

2934 pregleda 4 komentar(a)
Trajek Pomosrkog saobraaja, Upravna zgrada u pozadini, Foto: Siniša Luković
Trajek Pomosrkog saobraaja, Upravna zgrada u pozadini, Foto: Siniša Luković

Izvršni direktor i suvlasnik Pomorskog saobraćaja Dejan Ban odgovorio je na tvrdnje novinara Siniše Lukovića o poslovanju i odnosu nadležnih organa prema toj kompaniji.

”Odgovor novinara od 20. 3. 2022.godine je upravo dokaz da se “Vijesti” bave širenjem neprovjerenih informacija i na manipulativan način komuniciraju sa javnošću, a i sa Pomorskim saobraćajem (PS). Radi se o neprimjerenoj medijskoj kampanji bez povoda, pa je kompanija prinuđena da ubuduće na svako ovakvo, ili slično širenje neistina reaguje.

U reagovanju od subote 19. marta saopštio sam da “Vijesti” plasiraju poluistine, i da je takvo činjenje inspirisano niskim ličnim pobudama, a spisak poluistina sam taksativno pobrojao. U odgovoru od 20.3. “Vijesti” priznaju da je tekst inspirisan ličnim motivom, navodno nikako niskim, a da se lična inspiracija ogleda u želji da javnosti prikaže kršenje zakona i međunarodnih konvencija od PS. Radi se o nevještoj zamjeni teza.

Možda su “Vijesti” i objavile, a novinar napisao tekst sa motivom da prikažu navodne neregularnosti od strane PS, ali su negativne emocije nadjačale razum i novinarsku etiku, pa je to urađeno na nači koristeći se poluistinima. Pružiću obrazloženje da “Vijesti” plasiraju poluistine i na taj način konstruišu navodno neku neregularnost. Da ne propustim, obrazloženje ne temeljim na prevaziđenim i izlizanim foskulama poput “kako Vijesti saznaju”, ili “ iz izvora bliskim Vijestima”, ili “kako saopštavaju pouzdani izvor Vijesti”, a iza kojih u stvarnosti stoje samo isprazne “ćakule sa škvera”. Naravno, neću propustiti, u drugom koraku, da obrazložim na čemu temeljim i stav u vezi niskih ličnih pobuda novinara, kao motivaciju za kreiranje ovakve vrste tekstova.

1. U vezi AIS. Da ne zamaramo javnost o tome kako funkcionise LRIT i AIS sistem, i koja je razlika između ova dva sistema, Fokusiraću se na suštinu. Oba sistema, nebitno koji, predviđena su kao obaveza za plovila koja plove unutrašnjim morskim vodama i teritorijanim morem (član 48 Zakona), a to su različita područja plovidbe od plovidbe u zaštićenim morskim područjima (član 3, tačka 6 Pravilnika). To da AIS nije obavezan za plovila koja plove u zaštićenim područjem plovidbe, prećutali ste, a trajekti upavo plove tim područjem. I to je razlog zašto sam vam saopštio da se bavite poluistininom, a ujedno i dokaz da to radite. Nadalje, i kada sam na to ukazao da je tako shodno Pravilniku (član 3. tač.6), vi tu činjenicu bagatelišete. Nazivate Pravilnik suludim i ignorišete ga. Dakle, nema riječi o neregularnosti, bez obzira što je za “Vijesti” taj Pravilnik sulud.

Što se tiče SOLAS konvencije, u čl. 1 navedeno je da se primjenjuje samo za međunarodnu plovidbu, ako izričito nije drugačije propisano. Jasno je da nacionalnim okvirima postoje izuzeća, te se navedena konvencija ne može tek tako uzimati zdravo za gotovo za nacionalnu plovidbu. Upravo zato je EU donijela direktivu 2009/45/EZ o sigurnosnim pravilima u nacionalnoj plovidbi i u to kontekstu treba cijeniti i naš Pravilnik, kao i HR Pravilnik, na koji sam vam i ukazao, a koji takođe ignorišete.

2. U vezi angažovanja trajekta PS u uvali Trašte. Nakon mog reagovanja 19.03, kada sam saopštio da “Vijesti” objavljuju nedovoljno istražene glasine i da jesmo registrovani za prevoz tereta, slijedi promjena stava u odgovoru novinara. Sada tvrdite da smo mi, u stvari, sa tim što smo prevozili mašine, pa i kamione koji su iskrcavali kamenje, izvodili hidrograđevinske radove i da smo sa tom radnjom obavljali djelatnost za koju nijesmo registrovani. Da dalje ne zamaramo javnost. Evo neka bude da jesmo izvodili radova, istina je da smo i za tu vrstu radova registrovani (šifra 42.91- Zakonu o klasifikaciji djelatnosti). Da je bilo želje, prije nego se saopšti neistina, da se novinar u razumnoj mjeri uvjerio u istinitost onoga što objavljuje, to je bilo lako za utvrditi. Za ubuduće, evo ruka pomoći kako se to radi. Postoji Centralni registar privrednih subjekata-CRPS i sve to tamo ima.

3. U vezi demontaže i montaže rampe. Skidanjem rampe se ne mijenjaju konstruktive osobine broda, kako to tvrde “Vijesti”, niti se vrši privremena promjena namjene broda, a još manje se vrši promjena kategorije plovidbe broda. Radi javnosti ukazujem da Teh. ispektorat ne garantuje ispravnost svakog pojedinačnog sistema na brodu, svojim pečatom i potpisom, niti to može da garantuje, kako to neznaveno tvrde “Vijesti”. Teh. inspektorat, periodičnim pregledima provjerava da li brod ima konstruktivnih promjena (havarija, udara, napuknuća,..) koje mogu ugroziti bezbjednost i sigurnost plovidbe i da li brod posjeduje, u funkcionalnom stanju, sve neophodne sisteme predviđene teh. pravilima. I ništa više. Sve ostalo, pa i održavanje u ispravnom stanju sistema na brodu, pa i rampe, je odgovornost brodara. Uostalom, ovo je stvar sa kojomi se u Crnoj GoriG bavi desetak brodokonstruktivnih inžinjera. Pustite ljude od struke da rade svoj posao.

4. U vezi protivpožarnih vježbi i vježbi spasavanja u moru. Ponoviću, uz činjenicu da je 2021. vježbama prisustvovao inspektor, nije istinit zaključak da nakon toga datuma vježbe nijesu sprovođene. Inspekcija nije ni dužna da prisustvuje vježbama jer je to obaveza i odgovornost brodara. Ostali komentari novinara, na ovu temu, su krajnje neprimjereni, na rubu grubosti, zbog čega ću se suzdržati od daljih komentara.

Za kraj, da obrazložim stav koji sam iznio da novinar “Vijesti” objavljuju neistine, motivisan niskim ličnim pobudama. Ovakvi tekstovi su pokušaj da novinar preuzme “daljinski upravljač” i utiče na rad, u konkretnom slučaju, raznih lučkih uprava. Dakle, faza br. I je objavljivanje neprovjerenih informacija, vrlo često i smišljeno neistinitih, o nekoj navodnoj neregularnosti, počinjenoj od bilo koga. Ukoliko državna uprava ne “zaigra onako kako novinar svira”, prelazi se na fazu br. II. Vrši se pritisak na ciljani dio državne uprave koji se ogleda u slanju bezbroj besmislenih pitanja, sa kojima se daje do znanja da su oni sljedeći “na tapetu”. Naravno, većina pojedinaca u državnoj upravi je od ličnog i stručnog autoriteta i ne podliježu ovakvoj vrsti pritiska. Nažalost, ima i onih koji su prihvatili sluganstvo. Hvala novinaru što mi je u odgovoru ukazao na jednog od njih”, navodi se u reagovanju.

Bonus video: