Born premijerka Francuske

Born (61) je prva žena imenovana za premijerku otkako je Edit Kreson nakratko bila na toj funkciji tokom predsjedništva lidera socijalista Fransoa Miterana početkom 1990.

12670 pregleda 2 komentar(a)
Elizabet Born, Foto: Reuters
Elizabet Born, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron imenovao je ministarku rada Elizabet Born za novu premijerku, dok se priprema za parlamentarne izbore u junu.

To je drugi put u 30 godina da je žena imenovana za premijerku Francuske.

Ranije danas, premijer Žan Kasteks podnio je ostavku, otvarajući put remontu kabineta nakon Makronovog reizbora u aprilu.

Born (61) je prva žena imenovana za premijerku otkako je Edit Kreson nakratko bila na toj funkciji tokom predsjedništva lidera socijalista Fransoa Miterana početkom 1990-ih.

Blaga birokrata od karijere koja je služila brojnim ministrima Socijalističke partije prije nego što se pridružila Makronovoj vladi, Born je bila nakratko ministarka životne sredine 2019. godine kada je progurala politiku prilagođenu biciklizmu, piše Rojters.

Zatim je preuzela dužnost Ministarstva rada i nadgledala pregovore sa sindikatima koji su rezultirali smanjenjem naknada za nezaposlene za neke osobe koje traže posao.

Prema njenim riječima, nezaposlenost je pala na najniži nivo u posljednjih 15 godina, a nezaposlenost mladih na najniži nivo u posljednjih 40 godina.

Bornovo duboko znanje o funkcionisanju države pomoći će Makronu da prođe teže reforme. Ona će imati zadatak da zagleda u francuske mišićave sindikate kako bi nadgledala njegovo najspornije izborno obećanje: podizanje starosne granice za odlazak u penziju.

Diskretna tehnokrata koja se nikada nije kandidovala za javnu funkciju, Born je izgladila svoje akreditive kao čelični pregovarač protiv sindikata tokom Makronovog prvog mandata, navodi Rojters.

Povezani članci

16. Maj 2022.

Francuski premijer podnio ostavku

Bonus video: