Kisindžer poručio da Rusiji treba prepustiti Krim, Zelenski ga optužio da je poput onih koji su umirili naciste

"Stičete utisak da gospodin Kisindžer u svom kalendaru nema 2022, već 1938, i da misli da razgovara sa publikom ne u Davosu, već u Minhenu tada", rekao je Zelenski

13039 pregleda 13 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera da je poput onih koji su umirili naciste 1938. godine, nakon što je Kisindžer sugerisao da Ukrajina treba da pusti Rusiji da zadrži Krim, koji je anektirala 2014. godine, prenosi BBC.

Govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, 98-godišnji Kisindžer je rekao da pregovori moraju da počnu u naredna dva mjeseca "prije nego što to stvori preokrete i tenzije koje neće biti lako prevaziđene".

"U idealnom slučaju, linija podjele bi trebalo da bude povratak na status kvo ante", rekao je on, sugerišući da Ukrajina pristaje da se odrekne većeg dijela Donbasa i Krima.

Zelenski odgovara: "Stičete utisak da gospodin Kisindžer u svom kalendaru nema 2022, već 1938, i da misli da razgovara sa publikom ne u Davosu, već u Minhenu tada. Inače, prave 1938. godine, kada je porodica gospodina Kisindžera bježala iz nacističke Njemačke, on je imao 15 godina i sve je savršeno razumio. I niko tada od njega nije čuo da je potrebno da se prilagodi nacistima umjesto da bježi ili da se bori protiv njih."

Zelenski je kazao da je predlaganje Ukrajini da se odrekne teritorije zgodno, uobičajeno i "često veoma profitabilno" za one koji to čine.

Sve je veći hor glasova koji pozivaju na kompromis - poziv na koji Ukrajinci verovatno neće poslušati, čak i kada ruske trupe pojačavaju svoje bombardovanje istoka zemlje, piše BBC.

Bonus video: