Abazović predložio da Milutin Đukanović ostane u bordu direktora EPCG, Konjević najavio da će SDP povući svoj predlog

Vlada je na današnjoj sjednici predložila da članovi Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) budu: Vladan Joković, Tahir Đonbaljaj, Adis Balata, Martin Ćalasan, Nenad Marković i Emir Strujić.

61684 pregleda 168 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.06.2022. 16:12h

Vlada je na današnjoj sjednici predložila da članovi Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) budu: Vladan Joković, Tahir Đonbaljaj, Adis Balota, Martin Ćalasan, Nenad Marković i Emir Strujić.

Prvobitni predlog Ministarstva kapitalnih investicija je bio da član bude i Mitar Šušić, ali nakon što je on lično povukao saglasnost, premijer Dritan Abazović je predložio da u bord direktora bude Milutin Đukanović, koji je do sada bio predsjednik borda direktora EPCG.

On je funkcioner Demorkatskog fronta.

Vladan Joković je bivši direktor Uprave prihoda i carina i Agencije za nacionalnu bezbjednost. Adis Balota je potpredsjednik SDP-a, Nenad Marković je predsjednik OO SNP Nikšić, Emir Strujić je član Bošnjačke stranke, Martin Ćalasan je bio državni sekretar u resoru bivše ministarke Vesne Bratić, a bio je i član Socijaldemokrata.

Pored Đukanovića dosadašnji član odbora direktora bio je i Marković, dok su ostali ćlanovi: Mirjana Čizmović, Aleksandar Dožić, Milun Božović, Jovan Radošević i Rajko Radusinović.

Izvršni direktor EPCG je član Demokrata Nikola Rovčanin.

Abazović je preinačio predlog ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića, koji je izdvojio mišljenje.

Ibrahimović je kazao Abazoviću da ima u vidu, donoseći ovakve odluke, preporuke NATO partnera, "da vode računa ko će vodita ovakva mjesta".

"Dati ovakvo mjesto nekome ko ne dijeli NATO vrijednosti, nekako se kosi sa mojim razmišljanjem i shvatanjem", rekao je Ibrahimović.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić takođe je iskazao nezadovoljstvom predlogom Abazovića koji se tiče Đukanovića. On je takođe izdvojio mišljenje.

Krivokapić je kazao da odbor može funkcionisati i bez Đukanovića, a da novog člana izaberu na narednoj sjednici.

Krivokapić je kazao da je Đukanović izjavio da će Srbiji da proda EPCG.

Na to je reagovao potpredsjednik Vlade Vladimir Joković koji je rekao da je bivši premijer Zdravko Krivokapić iznio u javnost da je Đukanovic to izjavio.

"U tom intervjuu Đukanoviža nije bilo te izjave, a posle izjave bivšeg premijera Đukanovic je kazao da može prodati EPCG kao i fudbalski klub Real Madrid" kazao je Joković.

Abazović je kazao da EPCG niko neće kupiti, te da prvi put tek sada EPCG radi značajnije investicione programe i uvećava svoj kapital.

Nakon što je izglasana odluka, Raško Konjević, koji ne prisustvuje sjednici, na Tviteru je napisao da će povući predlog da Balota bude član odbora direktora i pozvao Demokratsku partiju socijalista i Bošnjačku stranku da urade isto.

Vlada je predložila da članovi odbora direktora u državnoj kompaniji Održavanje željezničkih voznih sredstava budu: Milorad Vuković, Darinka Milojević, Ljiljana Jokić i Danilo Bojović.

U bordu direktora Željezničke infrastrukture (ŽICG) predloženi su: Radovan Vukić, Ljubiša Ćurčić, Novo Nikčević i Vladimir Merdović.

Bonus video: