Vukčević: Manjina u IK-u pokušala da proglasi konačne rezultate, Mihailović nije član

"Uprkos uputstvima i rješenjima Državne izborne komisije kojima je naloženo Izbornoj komisiji Glavnog grada da donese odgovarajući akt u vezi sa podnijetim prigovorima i na današnjoj sjednici ovi članovi Komisije su ponovo izvršili opstrukciju odlučivanja po prigovorima u namjeri da protivpravno i nezakonito utvrde konačne rezultate lokalnih izbora"

21124 pregleda 28 komentar(a)
Vukčević, Foto: Luka Zeković
Vukčević, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Izborne komisije (IK) Glavnog grada Veselin Vukčević saopštio je da je "manjina u Izbornoj komisiji pokušala da proglasi konačne rezultate", te da je u nastavku današnje sjednice "glasalo šest od 13 članova".

Vukčević je uz saopštenje dostavio dokumentaciju koja, kako je naveo, potvrđuje da Marko Mihailović nije član Izborne komisije Glavnog grada od dana prihvatanja kandidature za odbornika.

"Uprkos uputstvima i rješenjima Državne izborne komisije kojima je naloženo Izbornoj komisiji Glavnog grada da donese odgovarajući akt u vezi sa podnijetim prigovorima i na današnjoj sjednici ovi članovi Komisije su ponovo izvršili opstrukciju odlučivanja po prigovorima u namjeri da protivpravno i nezakonito utvrde konačne rezultate lokalnih izbora. Zbog toga je predsjednik Komisije zaključio sjednicu", naveo je Vukčević.

Dodao je i da je prije toga konstatovano da Mihailović, opunomoćeni predstavnik Demokratskog fronta u proširenom sastavu Izborne komisije Glavnog grada, nije više član Komisije, jer mu je prestala funkcija usljed prihvatanja kandidature za odbornika u Skupštini glavnog grada.

"Ovo u skladu sa članom 20 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim je propisano da kandidat na izbornim listama ne može biti u sastavu izbornih komisija i prestaje mu funkcija u ovim organima prihvatanjem kandidature za odbornika ili poslanika. Kako Demokratski front nije blagovremeno predložio lice koje bi funkciju zamjenika člana obavljalo umjesto Mihailovića, Komisija nije imala kvorum da nastavi sa radom i da donosi valjane odluke, jer je za donošenje valjanih i zakonitih odluka potrebna većina od sedam članova. Naglašavam da po Zakonu o izboru odbornika i poslanika i Poslovniku o radu nije moguće izabrati člana Komisije koji bi predsjedavao sjednicom umjesto predsjednika. Isto tako za donošenje zakonitih odluka na sjednici Komisije u skladu sa članom 21 Zakona, potrebna je većina od sedam članova, što znači da je svaka odluka u čijem donošenju nije učestvovala većina od sedam članova nezakonita i ne proizvodi pravno dejstvo", zaključio je Vukčević.

Bonus video: