Je li se Španija preračunala?

Osmina finala Mundijala - poraz od Japana u posljednjem meču grupne faze “poslao” Špance na Maroko, danas od 16 sati će biti jasno da li se “crvenoj furiji” isplatilo kalkulisanje

10458 pregleda 2 komentar(a)
Španci na treningu pred današnju utrakmicu, Foto: Reuters
Španci na treningu pred današnju utrakmicu, Foto: Reuters

Španija je pred utakmicu sa Japanom imala izbor - mogla je da juri prvo mjesto u grupi i teži put u nokaut fazi, ili da cilja drugu poziciju, koja je značila i sudar sa Marokom u osmini finala. Nikada neće biti jasno da li je “furija” zaista kalkulisala, ali je “birala” ovu drugu opciju. Sastaje se sa Marokom danas od 16 sati, ima ulogu favorita, djeluje i jasan put kako da dođe do četvrtfinala.

- Svi igrači su motivisani. Nećemo mijenjati pristup, niti ćemo odustati od ideje. Uvjeren sam da možemo da ostvarimo dobar rezultat. Igramo protiv vrhunskog tima, sa sjajnim fudbalerima i trenerom. Maroko je jedna od najboljih reprezentacija na turniru. Ne gledamo rivala sa visine - rekao je selektor Španije Luis Enrike.

Enrike je imao svađu sa novinarima na jučerašnjoj konferenciji. Optužio ih je da pitaju “nadrealne” stvari, te da se bave tabloidnim temama.

- Na ovom prvenstvu smo imali deset loših minuta. Deset od 270. Uvijek gledate loše stvari. Greške se dešavaju - bio je iznerviran Enrike nakon pitanja o igri njegove ekipe u porazu od Japana u posljednjem kolu grupne faze.

Luis Enrike
Luis Enrikefoto: Reuters

Na konferenciji je bilo riječi i o eventualnom izvođenju penala.

- Za mene penali nisu lutrija. Bitna je koncentracija, ali i golman. Važno je da imate dobrog golmana, a mi ih imamo - smatra Enrike.

A Maroko drugi put u istoriji, prvi nakon 36 godina, igra nokaut fazu Mundijala. Afrička selekcija je najprijatnije iznenađenje, osvojila je prvo mjesto u grupi ispred Hrvatske i Belgije i primila samo jedan gol.

- Biće to teška utakmica protiv jedne od najboljih ekipa na svijetu. Španija je kandidat za titulu. Ali, mi smo kvalitetan tim. Ako uspijemo da ih pobijedimo biće to veliko iznenađenje - kazao je selektor Maroka Valid Regragi.

Ova dva tima odigrala su utakmicu u grupnoj fazi na Mundijalu u Rusiji prije četiri godine. Bilo je 2:2, nije to bilo dovoljno “lavovima sa Atlasa” da dođu do nokaut faze.

- Rekao sam igračima prije početka Mundijala da u Kataru igramo samo finala. Odigrali smo ih tri u grupnoj fazi, a sada igramo četvrto - jasan je marokanski selektor.

Maroko je odlično odigrao grupu. Osvojio je bod protiv Hrvatske, onda savladao Belgiju i Kanadu.

- Svidjelo mi se naše drugo poluvrijeme protiv Kanade. Bili smo koncentrisani. Tako ćemo morati da igramo i protiv Španije. Rekao sam igračima da uživaju, jer će nas svi u Maroku gledati - istakao je Regragi.

Fudbalska reprezentacija Maroka
Fudbalska reprezentacija Marokafoto: Reuters

Računajući i tri utakmice prije početka Mundijala, Maroko je sa Regragijem - koji je naslijedio Vahida Halilhiodžića nakon kvalifikacija za SP - primio samo jedan gol na šest utakmica. Posljednji meč u osmini finala SP Marokanci su odigrali 1986. protiv Zapadne Njemačke.

- Ta utakmica protiv Njemaca je najveća u našoj istoriji. Nadam se da će se to promijeniti poslije duela sa Špancima - zaključio je Regragi.

MAROKO - ŠPANIJA

Al Rajan - Stadion “Edukejšn siti”. Kapacitet: 44.667. Sudija: Fernando Rapalini (Argentina). Početak u 16 časova.

Maroko (4-2-3-1): Bono - Hakimi, Agerd, Sais, Mazraui - Amrabat, Sabiri - Unai, Ziješ, Bufal - En-Nesiri.

Španija (4-3-3): Simon - Karvahal, Rodri, Laport, Alba - Buskets, Gavi, Pedri - Tores, Olmo, Asensio.

Bonus video: