Da li volite kroasane? Neodoljiva peciva za sve ukuse

Aroma i City marketi vam žele lijep i uspješan radni dan, koji možete započeti sa ukusnim doručkom i najboljim pecivima u gradu.

21708 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina - Aroma
Foto: Domaća trgovina - Aroma

Hrskavo, sočno, pufnasto pecivo koje se pri svakom zalogaju topi u ustima. To je najjednostavniji način kako se može opisati kroasan. Obožavan širom svijeta, postao je sinonim za hrskavu teksturu i neodoljiv ukus kome malo ko može odoljeti. Njegov kvalitet, zlatna boja i sočnost učinili su ga čestim izborom za doručak i užinu.

Pretpostavlja se da je nastao u Beču, 1683. godine kada je lokalni pekar Adam Špil (Adam Spiel) tokom noći primjetio vojsku Osmanskog carstva koja je krenula u napad i dao uzbunu. U čast pobjede pekari ovog grada su napravili „Hörnchen“ čiji oblik podsjeća na simbol sa otomanske zastave. Ipak, kroasan se najčešće vezuje za francusku kuhinju jer se još u 16. vijeku na kraljevskim prijemima služilo pecivo sličnog oblika. Njegova potrošnja je porasla kada je Marija Antoaneta nadvojvotkinja od Austrije koja je za života postala francuska i navarska kraljica, popularizovala kroasan u Parizu. Interesantna je činjenica da se tek u 19. vijeka koristi lisnato tijesto i tadašnji pariski pekari su uveli ovu vrstu novine koja se i danas primjenjuje. Možda se ne zna tačno porijeklo ovog zlatkastog peciva ali je jedno sigurno, prihvaćen je u svim dijelovim svijeta kao omiljeno.

Ono što se može reći jeste da je francuska kuhinja dala jednu vrstu prefinjenosti ovom pecivu. Jutarnja rutina mnogih stanovnika Francuske počinje sa šoljicom čaja ili kafe uz svjež kroasan. Uz kroasan se može servirati i marmelada, džem ili činija svježeg voća. Slani, slatki, sa puterom, punjeni sa raznim nadjevima, posuti sa čokoladnim pralinama, bademima, sjemenkama, izbor je raznolik i za najizbirljivije se može naći odgovarajući ukus. Ipak, uravnotežena ishrana i vođenje računa o količini je ključ uživanje u slasnim zalogajima ovog peciva, bez osjećaja krivice.

Za kroasan se može dodati da je jedno od najprefinjeniji peciva, zbog oblika, karakteristične arome, zlatne boje, ali jedna specifičnost se izdvaja, a to je hrskavost koja se osjeća pri svakom zalogaju.

Domaća trgovina
foto: Domaća trgovina - Aroma

A da na tanjiru za doručak ili užinu imate svježe kroasane, topala, ukusna peciva i hljebove pobrinuli su se AROMA i CITY marketi. U ovim marketima svaki radni dan se peče preko 20 vrsta svježeg hljeba i peciva od različitih vrsta brašna i sjemenki. Za hranljiv i ukusan doručak izdvajamo beskvasne hljebove pripremljene po specijalnoj recepturi, te druge vrste hljebova i peciva od integralnog brašna i sjemenki.

Aroma i City marketi

Sve za tebe!